2021-03-08 183 浏览
上一次嚟Heat已经系2019年,身份由学生变成打工仔,身边人和事都改变好多,幸好女友仍然系佢。仲记得上次女友对hEat赞不绝口,所以今日适逢五周年纪念日,我决定同女友重游够地,品尝招牌菜熟成牛。一打开lift门就已经系hEat!reception旁边摆放左存放熟成牛扒既大柜,未食已经流晒口水🤤。至于餐厅入面空间感十足,灯光昏暗,充满情调。我地试左𠮶价钱$1388既8 courses,以海鲜同熟成牛为主题,当中海鲜包括蟹、龙虾、蚝等等。- Crab and Lobster Bisque 质感比较稀身,蟹肉拆成一丝丝,令蟹既味道更加可以渗透出嚟,汤既味道更加鲜甜。- Tuna Steak 吞拿鱼边稍为烧过,中间鱼肉仍然呈迷人粉红色,吞拿鱼本身无咩味,加左芒果莎莎可以迫出鱼既鲜味。- Oyster餐厅采用法国生蚝,一大一细,蚝肉肥美,入口仲带有清新既海水味😜- Foie Gras平时食鹅肝都唔会加任何配料,今次Heat加左温泉蛋,除左尝到鹅肝本身入口即溶既幼滑质感,蛋汁仲令整体无咁腻添!- Seasonal Clams 蚬肉好大只,忌廉汁略带姜味,配搭几新颖。- Whole Lobster

- Crab and Lobster Bisque

Oyster

- Foie Gras
Foie Gras

- Seasonal Clams
蚬肉好大只,忌廉汁略带姜味,配搭几新颖。
Seasonal  Clams

- Whole Lobster
呢只芝士龙虾真系💯,即叫既焗。龙虾肉好厚身,肉质弹牙鲜甜不在话下,龙虾肉上面全部系芝士溶,一啲芝士焦都无,可谓焗得恰到好处,每一啖都系幸福既滋味😋
Whole  Lobster

- 45-day Dry Aged Greater Omaha Striploin
终于到今晚主角熟成牛!干式熟成令牛肉外表脱水,所以肉味非常浓郁,另外肉汁同软嫩程度大大提升,脂肪部位甚至有香脆既口感。配菜系炒杂菜,炒杂菜带有强烈椒麻余韵,充满四川风味。职员建议蔬菜留返最后先食,最紧要食到熟成牛嘅原汁原味😍

最后甜品系心太软同䄂子挞,份量比较迷你,心太软偏甜,袖子挞有惊喜,味道几清新。

熟成牛一如以往咁出色,估唔到其他海鲜类食物水准同样高质,希望之后一直都系佢同我嚟hEat😊
2021-02-28
Crab and Lobster Bisque