2015-08-31 2475 浏览
最近好多杂志都有介绍既新餐厅MOMOJEIN餐厅既主厨系韩国好有名气既Lee Hee Won呢到系sell新派韩国菜,传统既菜式加上新既煮法可能仲系新,我地当日下午先book位都有位去到餐厅大部分既员工都系韩国人不过唔驶担心沟通唔到,佢地英文好流利装修以木同简单自然为主入到去好似去左首尔d cafe咁成个感觉好舒服,好relax 果然系新派韩菜,舍弃韩国传统既铁餐具换黎木制既餐具,又靓又好用Spicy Pork and Tofu ($48)唔好睇佢望落去同普通韩国辣炒猪肉冇分别,其实成个菜食得出好有心思煮辣炒猪肉既调味做得好唔讲以炸洋葱同芝麻做TOPPING,为成个菜增加层次,唔好睇小呢D Topping,小左真系会差多远豆腐系比较实净既硬豆腐,但食落口亦都几滑,而且好有豆香配埋浓味既炒猪肉真系一流小公主同男朋友两个人食到等唔到口Ginseng Chicken Risotto ($68)话到明系新派韩国菜,一定唔会仲系食人参鸡咁闷既用人参鸡汤煮意大利饭,面再加上炸到脆卜卜既鸡皮个饭一黎到,真系比佢地既细心打动你睇下饭上面d豆芽苗同鸡皮,系好似国旗咁插哂系D饭上面,好得意味道方面,个饭煮
最近好多杂志都有介绍既新餐厅MOMOJEIN
餐厅既主厨系韩国好有名气既Lee Hee Won
呢到系sell新派韩国菜,传统既菜式加上新既煮法

可能仲系新,我地当日下午先book位都有位
去到餐厅大部分既员工都系韩国人
不过唔驶担心沟通唔到,佢地英文好流利
装修以木同简单自然为主
入到去好似去左首尔d cafe咁
成个感觉好舒服,好relax
果然系新派韩菜,舍弃韩国传统既铁餐具
换黎木制既餐具,又靓又好用
Spicy Pork and Tofu ($48)
唔好睇佢望落去同普通韩国辣炒猪肉冇分别,
其实成个菜食得出好有心思煮
辣炒猪肉既调味做得好唔讲
以炸洋葱同芝麻做TOPPING,为成个菜增加层次,
唔好睇小呢D Topping,小左真系会差多远
豆腐系比较实净既硬豆腐,但食落口亦都几滑,而且好有豆香
配埋浓味既炒猪肉真系一流
小公主同男朋友两个人食到等唔到口
Ginseng Chicken Risotto ($68)
话到明系新派韩国菜,一定唔会仲系食人参鸡咁闷既
用人参鸡汤煮意大利饭,面再加上炸到脆卜卜既鸡皮
个饭一黎到,真系比佢地既细心打动
味道方面,个饭煮得刚刚好,唔会太硬或太淋
吸哂鸡汤既饭都好好食,d饭仲沟左d无衣绿豆一齐煮,加多一层口感
而鸡皮炸得好干身,一d油腻既感觉都无
美中不足既系无咩参味
Grilled Bulgogi ($250)
Bulgogi即系烧牛肉
黎到既时候几Surprise,因为冇expect过系咁嘅卖相
传统既Bulgogi都系一块块既牛肉片,呢到竟然成碟网烧牛扒咁
个牛其实系好多牛肉bulgogi堆成一大块黎,加物好多蒜片咁样烧
烧网下面仲有d热嘅石春喺到heat住个牛,唔怕食食下好块牛冻哂
食果阵只需要稍微用筷子叉开就食到,一d都唔un
加上烧过既蒜片,牛肉吸哂蒜片既香味,简直系一个享受

不过食呢个bulgogi既时候发生左一件小插曲
都有小小唔开心,谂住同餐厅讲下反映下
经理知道后都即刻有回应,而且仲送左个小食比我地试
Fried Eggplant ($78)
话系炸茄子,其实佢入面仲有炸年糕
底下系一个似辣味噌既肉酱
茄子同年糕都好似天妇罗咁,个炸粉劲薄劲Light
最好味既系个肉酱,用左好多新鲜既菌黎炒,好好食
最后食埋个dessert: Sugar Glazed Sweet Potato ($65)
一开头男朋友话叫呢个既时候我有D抗拒
因为感觉呢D糖炒既甜品都会好腻
而当时我地其实真系食得好饱下,所以想食D Light d既甜品
但好彩最后都听左佢讲
因为呢个dessert我可以讲话系小公主gei 2015最好食甜品(没有之一)
卖相精致唔再讲
入面除左Sugar Glazed既蕃薯,仲有蕃薯Mousse同蕃薯片
而呢3样野不论独立食,定夹埋食,都好好食
个Sugar Glazed蕃薯,个糖系薄薄一层岩岩wrap住件蕃薯
层糖食落去系脆,而因为好薄身既关系一d都唔腻
个mousse就好似食紧个超甜既紫蕃薯一样,好滑仲有d似mochi
蕃薯片上面洒满芝麻一齐焗,脆、甜、香
极力推介大家一定要去食呢个甜品
MOMOJEIN系一间好用心去做菜既餐厅
由用料,烹调到食物既摆放你都可以感受到佢既诚意
就连一碗白饭佢地都唔会求其
服务态度殷勤,有礼
佢既用心,系连就算佢地有小小出错(小插曲)
你都会觉得算啦,原谅佢啦
咁既价格,可以话系物超所价
小公主极力推介!!!!!
2015-08-29