2017-08-08
一向去油麻地上海街都系买厨房用品或者烘焙工具,从没有想过会有一间咁特别嘅cafe ,一个好唔起眼嘅门口,慢慢行上三楼,按门钟,一位面带笑容嘅可爱男生开门,一入门口,以为自己去错地方,不是cafe 吗?为何有咁多嘢卖?仲系vintage 衫,仲有一啲来自世界唔同地方嘅物件,好特别,再行入少少,就见到有好多唔同款式嘅枱椅,有高有低,已经有好多人,我同朋友选择咗窗边嘅位置一坐下,那位亲切嘅男生就递上一大块水松木板,原来系餐牌,很特别嘅餐牌,上面全是食物同饮品嘅画,全部画一收费,都是$40,我哋分别叫咗伯爵成熟时、橘肉分离、玫莓酱蛋同蓝人秘蛋伯爵成熟时好喜欢个杯,应该系碗,好有印度feel,呢款其实系冻伯爵茶,再加入新鲜西柚,唔系柠茶,系西柚茶,喜欢的话,仲可以食埋个西柚添橘肉分离「橘」即系「木橘」,一款好特别,香港好少见嘅水果,「离」即系「雪梨」,系一款甜甜酸酸嘅果茶玫莓酱蛋玫瑰士多啤梨 cheese cake,淡淡嘅花香,芝士味不太浓,好creamy,蛋糕面仲加上几片士多啤梨,增加口感蓝人秘蛋用咗呢排好兴嘅碟豆花做材料,由于加咗柠檬汁,所以呢个 cheese cake 就变成好靓嘅紫色,好
伯爵成熟时
橘肉分离
玫莓酱蛋
蓝人秘蛋
用咗呢排好兴嘅碟豆花做材料,由于加咗柠檬汁,所以呢个 cheese cake 就变成好靓嘅紫色,好浪漫