2019-07-12
夏天日日都热辣辣 热到个人都无咩胃口🌞朋友建议 不如去食下海鲜 等个人可以Fresh咁话噢😂好啦 就信你一次咁大把😚餐厅装修好chill 环境 气氛 相当之好虽然身处热闹既尖沙咀 但都感受到片刻既宁静一坐底 心情巳经轻松左一大半❤️正当我地仲心大心细 唔知拣咩野食哦阵侍应即刻主动 热情咁向我地介绍menu并且好细心咁讲述每一种菜式既特色非常贴心😍既然餐厅名内含「蚝」字 我地又点可以错过呢🥳蚝呢 原来都有分好多种 唔同产地 所出产既蚝 都会带点当地色彩侍应好细心咁讲解俾我地听食海鲜前 有多种调味俾大家选择分别系新鲜柠檬🍋片(柠檬汁) 日本豉油 Wasabi 同 蕃茄辣酱 各有特色生蚝点左6款 分别系Honey Point, South Africa, Lambert ,Fine de Claire,Majestic同Pousse en Claire由柠檬片开始 顺时针介绍下先1️⃣Honey Point 体型最细 但甜味最重 完全无太大海洋味 呢款系我最喜欢既😍2️⃣South Africa 海水味淡香 但蚝既肉质相当爽口3️⃣Lambert 开始带点矿物既味道 带甜 口感嫩滑4️⃣Fine de Cla
朋友建议 不如去食下海鲜 等个人可以Fresh咁话噢😂
侍应好细心咁讲解俾我地听
食海鲜前 有多种调味俾大家选择
由柠檬片开始 顺时针介绍下先
3️⃣Lambert 开始带点矿物既味道 带甜 口感嫩滑
4️⃣Fine de Claire Size比较偏大 海水味亦比较重 但不失鲜甜味
5️⃣Majestic 非常肥美 蚝味香浓 但带少少甘味
6️⃣Pousse en Claire 最后系蚝味最重 海水味最浓 味道丰富 口感一流👍🏻
7️⃣中间系 好红既Red Prawns🦐
肉质爽甜 份量十足
最估唔到 连虾头里面既虾膏 都鲜甜无比 唔可以走宝🥰
仲有8️⃣ Scallop
新鲜 厚切 肉质细腻 甜度十足
最后系 9️⃣海胆
一板鲜橙带金黄色既海胆 味道甘甜 滑不溜口
餐厅特别推介以紫菜包住海胆进食 增加左鲜甜味 同时丰富左口感 好特别既食法👏🏻
第二度菜系 白酒忌廉青口
酒香味四溢 忌廉唔会太浓烈 腻口 因为有以洋葱 西芹 一齐煮炖 反而增加清新口感
青口体型细细 但鲜味相当强烈 唔可以睇小🥳
第三度菜系 焗西班牙🇪🇸黑毛猪扒
肉质好松化 鲜嫩
本身都怕黑毛猪会太肥腻 点知加上新鲜既沙律🥗菜 同酸酸甜甜既酱汁调味
完全提升去另一个层次 食落觉得好fresh😇
最后一道菜系 意大利饭
食落好重鲜甜味 细心留意下 原来加左蟹肉落去煮
饭里吸收哂蟹既精华 绝对系惊喜之作🤩
饭后发现店铺有一 Coffee corner☕️
原来餐厅有自家出品既炒同Blend咖啡豆 或者 咖啡粉卖
好feel到佢地对咖啡既热诚 同 试业初期 价钱大众化 好奇之下 买左一包咖啡豆尝试
咖啡有淡淡朱古力味 焦糖味重 带有阵阵果香味
十分欣赏餐厅除左蚝做得十分出色 就连咖啡都作新尝试 系一间充满惊喜 创意既食蚝餐厅👏🏻👏🏻