今日系连休3日嘅最后一日, 听日又要返工, 呜...行行下市中心见肚饿, 记起有一次朝早经过泰巷, 未开门已经大大条人龙排队, 真系咁好食??为咗八卦心态去试.讲真下午茶餐嘅选择款式都算不少, 但都吸引唔到我, 只有"船河"最为吸引. 睇下船河嘅款式都好多下, 今日拣嘅系  --新鲜豚肉船河 $45, 加$12 有优惠价小食 -- 泰疯香辣鱼饼  2件, 饮品+$3 拣嘅系泰式冻奶茶.说真的船河份量够, 汤底味浓而不过火, 唔口渴, 豚肉略有调味, 肉滑, 河粉细且滑, 唔错.泰疯香辣鱼饼, 好油, 成个碟底都系油, 打折扣....  味道只食到碧丽珠味(即系香芧味), 食唔出鱼嘅质感, 辣味OK食后有点点刺脷.  因为油份及碧丽珠味, 我唔会BUY啰....港式奶茶饮唔少, 泰式嘅未饮过, 可能好多香港人都好钟意去泰国旅行, 所以都好熟悉, 但N 本身唔LIKE 泰国, 所以九世前去过一次之后再无踏足过 (好似讲远咗, SORRY!)奶茶颜色偏啡橙色, 入口好滑, 唔似港式嘅奶味, 但泰巷调得有点过甜, 下次再来我会叫少甜先得.
今日系连休3日嘅最后一日, 听日又要返工, 呜...

为咗八卦心态去试.

饮品+$3 拣嘅系泰式冻奶茶.

2018-06-18
下午茶