2019-03-31 138 浏览
#LuBie尖沙咀#LuBie中式之前成日都会系ig见到有人post d好得意既公仔点心,好精致好靓,之后先知原来果间舖头叫做点心代表。今次因为朋友想试,所以终于第一次黎试佢地既食物。🔽以往我食点心都系去酒楼多,所以点心代表可以话打破左我对食点心既旧印象。估唔到系一个人流咁多咁商业化既商场裹面,都可以食到点心,而且仲要系好靓 色彩缤纷既公仔主题点心。佢地今期就做紧My little pony既主题,所以menu 裹面有咁份食物都系佢地呢个主题既野食。🔽以前成日会觉得佢地既野食得个样,味道唔会点好食法,但系食完呢一餐之后,我既谂法就有改变到。佢地既用料同食品味道又真系唔错,虽然价钱真系唔平,不过考虑到地点同埋食物既用料丰富,所以佢地都贵得有道理既。🥯招牌奶皇流沙包(🤤7.2/10)作为招牌菜黎讲,个人认为就失色左少少。其实个包味道唔差,奶皇包好有蛋黄既味道,只系流沙既效果就麻麻地,作为招牌菜就有啲平平无奇。🍤幻彩虾饺王(🤤8/10)除左有彩色既外皮,裹面既虾好够多,大只得黎又好弹牙,而且个皮都几薄,所以好通透。🥟日本蟹子螺片烧卖(🤤7.6/10)少见到用绿色既皮,感觉上都系卖色彩缤纷,上
#LuBie尖沙咀#LuBie中式

🔽
🔽

🥯招牌奶皇流沙包(🤤7.2/10)

🍤幻彩虾饺王(🤤8/10)

🥟日本蟹子螺片烧卖(🤤7.6/10)
少见到用绿色既皮,感觉上都系卖色彩缤纷,上面有蟹子同螺片,好少见会拎黎放系烧卖度,口感上多左蟹子有啲脆抖抖既咬口,烧卖馅肉同虾比例适中,值得试下。

🥓鲜虾炸春卷(🤤8.3/10)
呢一个系成餐最好食既一道食物。一条条长长既春卷,份量几多。炸完即上菜,外层好香脆,而且裹面有满满虾肉,成条咁长每个位置都有虾肉 好足料,点埋个酱食好开胃。

🥤鲜蓝莓可必思沙冰&鲜柠檬蜜香沙冰(🤤7/10)
两杯野都系普普通通,个人都系觉得食点心要配茶。两杯野食既味道都唔化学既,但系水果既味道都无咩,只系甜味较多,所以唔太特别。

🏠点心代表
📍尖沙咀弥敦道100号The One3楼L308号舖

#hkig#hkfood#foodpics#foodblogger#instafood#foodies#cuisine#foodshare#foodgasm#foodphotography#hkfoodie#foodseekerlu_bie#吃货#相机食先#美食#香港美食#尖沙咀美食#食好西#点心代表#mylittleponydimsum#dimsumicon