2014-05-01 106 浏览
咩叫「历久常新」?意思喺啲嘢隔远咗,但都仲喺有种新簇簇嘅感受。最近,就有机会去到中环苏豪一间楼上隐秘小店「Naked Gurume Gyarari」,品尝其西日混和菜,日本食材配合西式煮法,西式食材添加日本味道,虽然小弟唔喺经常食日本菜,但今晚仍有种历久常新嘅感觉。狭小嘅门口已够晒隐蔽,仲要经过长长黑白楼梯长廊先可上到达餐厅,有种既隐敝,又神秘嘅感觉。上到一楼,原来一边喺可容纳约30人嘅主餐厅,另一边喺画廊兼可包场搞活动嘅VIP房,餐厅 + 画廊?咪就喺店名嘅意思啰,经店主解释,原文「Gurume Gyarari」为日本拼音,意思就喺「Gourmet Gallery」,OK!明白晒。始终带著艺术之意,所以晌装修上都花咗唔少心思,主餐厅环境以深啡衬及黑,配以不同聚焦点嘅射灯,令人感觉型格而不冷酷。入门口有个迷你吧枱,转而进入用餐区,墙边嘅日式枫叶壁画最吸晴,此外,餐厅尽头就喺开放式厨房,一赌厨师做菜嘅风采;最钟意喺枱櫈嘅编排,唔压迫,空间感大,令人觉得唔会有种一味向钱看做生意嘅俗气。另一边厢画廊则以白色为主系,挂有多幅油画,正中间放有一张多用途大长枱,简约平实。翻一翻餐牌,菜式主要分为生
翻一翻餐牌,菜式主要分为生蚝、沙律、汤品、招牌寿司卷、一口小食、主菜等,款式唔算多,都以贵精不贵多为原则,希望将每道菜都做得如艺术品般精致嚟呈献给客人。
Hotate with Crystalline Ice Leaves $168

餐牌中嘅3款沙律,以依个用上冲绳冰叶最为特别,较少进口嘅冰叶,口感冰凉清脆,加上外表好似有一层露珠,独特有趣;而大大粒嘅北海道带子,肉厚质柔,鲜味一流
,再以少少烟肉碎衬托,拌上芝士油醋汁,令味道变化有层次
,配搭创新而不紊乱,不愧喺店中主打沙律。
Lobster Risotto Bisque $168

依道菜喺饭定汤,起初都有啲疑惑。虽然菜名定性为意大利饭,但有别一贯以意大利米加入汤汁慢烩方式,而且,若你以食意大利饭个感觉去品尝依道菜,恐怕若有所失。既然店方以西日混和菜为卖点,更加唔喺一间意大利餐厅,所以,其实「意大利饭」喺用上混和蕃茜及青柠嘅珍珠米,配菜喺爽弹嘅龙虾肉,再注入滚热辣嘅龙虾汤,先至成为依道龙虾「汤饭」,饭粒黏糯带青香,而龙虾汤非常浓郁,入口啖啖精华
Lobster Risotto Bisque
Lobster Risotto Bisque
Black Truffle Lotus Root Chips $78

餐牌中占最多就喺「一口小食」(Small Bites),有超过成10款之多,莲藕通常点煮多?炆啦!炸又如何?其中一道脆炸莲藕片伴黑松露,估唔到莲藕都咁有可塑性
。莲藕片切得薄薄,炸后酥脆非常,香口不腻,而伴酱喺沙律酱拌入柚子汁,再加上黑松露酱,沾点酱汁,酸甜中又散发一份幽香
,大可作为餐前送啤酒小食。
Toro y 48 Months Iberico Ham Wrap (3 wraps) $168

拖罗摆向日厨手上,非做刺身莫属,但晌度,咩都创意先行,又点会单单用嚟做刺身。将一大片48个月熟成嘅西班牙黑毛猪火腿,加上用拖罗、藜麦所做嘅「鱼蓉」,配以冲绳名物海葡萄,店主仲教路将所有食材卷起一啖口,最能食出味道。入口细味,火腿油润甘香,拖罗嫩滑无渣,由于加咗藜麦及海葡萄,多添一份咬口感及海水咸鲜,实在有火花
Tuna Tartar (4pcs) $138

可以用美食艺术品嚟形容依道菜,唔止食材配搭,就连卖相、色彩都甚有心思。以炸云吞皮垫底,放上色泽红润又混有青瓜粒、姜粒、藜麦及松露油嘅吞拿鱼他他,最后放上流心嘅鹌鹑蛋,画龙点晴嘅小嫩叶作点缀,构图立体,色彩对比鲜明,真喺未食都已令人开心
。整体食味复杂,口感多变,又成为一道西日小魔法。
Tuna Tartar
Foie Gras Pairs with Guava Gelato $138

虽然构图摆位依然很有「艺术」气息,但这道煎鹅肝俾人感觉就无咁颠覆。用咗少少冲绳黑糖煎过嘅鹅肝,味道油润又带点清纯甜味,而鹅肝面上嘅自制蓝莓酱,又可以稍稍中和鹅肝带嚟嘅油腻。不过,讲到解腻力强非𠮶一球自家制石榴意大利雪糕莫属,酸甜细致,冰凉清爽
试咗几款一口小食,再落嚟轮到上主菜,其实,主菜选择唔太多,3款意粉加1款牛肋骨。

Uni & Quinoa Pasta $188

扁意粉煮得入口烟韧有咬口,已经喺一道意粉成功嘅起点,而意粉中加咗烟肉碎、车厘茄、巴马臣芝士,配蒜蓉忌廉汁,令整个意粉味道丰富咗,加埋藜麦?无错,又喺藜麦,又多分健康。此外,主题亮点「海胆」,一大撮放晌意粉面,加埋圆润晶莹嘅三文鱼籽,有睇头,海胆味道绵柔甘甜,唔错嘅组合
Uni & Quinoa Pasta
Braised Tako & Bone Marrow Pasta $198

另一道意粉主菜,喺章鱼(即喺八爪鱼)同牛骨髓嘅配搭,绝对让人体验西日食材混和嘅味道。扁意粉当中同样加咗唔少配料,如蕃茄、藜麦、干芫荽,不过,由于牛骨髓唔多,而且,好易错过咗都唔知。另外,在意粉面之上嘅章鱼,以慢煮处理,出奇地口感好柔软滑溜,食落估佢唔到喺章鱼嚟添,极之得意
Blueberry Sushi $128
又话喺甜品,点解嚟客寿司?原来又喺大厨嘅大胆搞鬼创作,以超薄嘅青瓜片卷住海绵蛋糕,再加新鲜蓝莓所做成军舰形寿司甜品,伴以朱古力酱跟抹茶啫喱。一啖一件,轻怡清爽,之但喺仍有种唔喺食紧甜品嘅错觉。
Blueberry Sushi
Blueberry Sushi
好开心「尝新」咗咁多款创新嘅特色菜,除咗品尝美食,亦有机会跟店主及厨师交流,Naked唔单止菜式不拘一格,佢哋仲强调希望以最好质素嘅食材,却以最少调味嘅烹煮,务求突显食材中嘅真味,所以,煮𩠌做菜都喺一门艺术
用餐优惠
试食活动