2020-04-05
疫情之下所有铺头嘅生意都减。同朋友经过呢一间咖啡点特登叫佢试下呢度啲咖啡。因为之前几个周末经过都见到人头涌涌,即使系已经有肺炎期间。 呢一日朋友叫咗外卖。等待期间因为我有啲攰想入舖头坐下。当时舖头嘅大概只有一至两枱客,空位非常之多。但系店员就同我哋讲 ,如果要喺度食嘅话就要量体温。咁我就乖乖地行去柜台前面等佢量体温。点知等了又等,等咗两分钟佢都冇过嚟帮我量体温,于是我又去坐低喺一个附近5米都冇人嘅椅子。立刻店员又叫要量体温先可以进店。同一时间有另一位客人已经下了单, 喺冇量体温之下入咗舖头。我只系见攰,佢铺头又冇人帮衬,等朋友拎咖啡期间想坐一坐冇人喺附近嘅位置,佢都要为难我,令我本来可以坐一阵都唔得。加上朋友试完佢啲咖啡话难饮,真系唔会再去或再推介俾其他人。。。。疫情下都想继续帮下啲businesses, 但如果啲员工唔争气,都真系好难帮。。