2020-05-19
<Next Station - YumMee🍜> YumMee - 京都叉烧酱油拉面$98,芒果鸭丝牛油果纸米卷$38,粤式笼仔金虾饺$22 ,手工柠柠杂苺红茶$38 _作为一个淀粉质狂热者😎,每次去旅行都会食尽当地独色面食🍜,而位于K11 Musea 嘅YumMee 就可以满足到我喇😋 今次先填一填我个日本胃先试吓京都叉烧酱油拉面,拉面面身较粗较曲,口感弹牙,配合汤底喺豚骨酱油汤,味道不错,叉烧方面烧得都够香,油分够重,配合粟米同荀几夹,增加咗爽口,蛋方面有半只亦做到流心,成碗面份量十足👍🏻有种细细第一次姨妈带我食拉面嘅感觉,大大碗好满足🤓👶🏻👩🏻_至于个笼仔金虾饺,上枱打开有惊喜👏🏻因为出哂烟够哂热,完全冇谂过面店竟然有虾饺食,虾饺皮够薄身,虾肉够弹牙,食得出手工包出嚟,唔似拿街货😋可以一战😆_芒果鸭丝牛油果纸米卷呢?份量劲大嚿,入面真系有齐晒芒果、鸭丝、牛油果,一啖咬落去口感同味道丰富,有芒果既酸、鸭丝嘅咸、牛油果甜,用心之作喔☺️_手工柠柠杂苺红茶就有进步嘅空间喇🤣,柠檬唔够酸同香,茶底茶味欠奉,唯独杂苺味较出,茶味浓一点同柠檬酸多啲就prefect 喇