2022-12-16 26 浏览
上星期同朋友去咗尖沙咀嘅「凡」食OMAKASAE,日本师傅亲手做嘅食物好有去旅行嘅感觉。我地叫咗$880嘅餐(另加一),食物种类繁多,呢一餐真系好丰富呀!前菜5种盛り前菜5款盛合前菜摆盘好精致,师傅好有心机。我最中意嘅系红酒煮巨峰,好入味,酸酸地好开胃。另外秋刀鱼都好特别,我好中意佢𠮶个汁。水菜都茄子都好味。お造り 5种盛り刺身5款盛合分别有牡丹虾,真鲷鱼,带子,吞拿鱼,三文鱼。全部都好新鲜,好好味。我最中意鲜甜嘅带子,海水加上柠檬一流。牡丹虾好弹牙爽口,鱼生都好厚。焼肴烧鱼烧北寄贝连大大个贝壳放咗喺一堆好厚嘅粗盐上,卖相好吸引。贝壳入边有汤,充满鲜味嘅海鲜味。强肴3种煮物3款有芝士豆腐,鳕鱼白子同埋腌鲍鱼。一样摆得好靓,芝士蛋糕好滑好滋味仲有海胆作为点缀,白子够晒美颜,鲍鱼好弹。肉皿肉类师傅做咗一份和牛烧俾我地两个分,份量好多啲肉用咗甜酱好入味。和牛放咗喺叶上面,有特别嘅味道。温菜温菜白子茶碗蒸,口感非常细滑。食事饭食鲭棒寿司加咗啲紫苏花,好香口。汁汤呢个个汤好清澈,另外汤入面仲有萝卜丝菠菜面,好饱暖呀!水菓子甜品最得食返个甜品,有新鲜嘅生果同烟韧嘅蕨饼。大满足!

前菜5种盛り

肉皿
肉类

温菜
温菜
白子茶碗蒸,口感非常细滑。

食事
饭食
鲭棒寿司加咗啲紫苏花,好香口。

呢个个汤好清澈,另外汤入面仲有萝卜丝菠菜面,好饱暖呀!

水菓子
甜品
最得食返个甜品,有新鲜嘅生果同烟韧嘅蕨饼。大满足!