2010-10-27 11 浏览
知道Tuttimelon大热,我又未试过自助买froyo,星期六的下午食完个late lunch就即刻过黎试试。一去到3楼,哗!人龙一条,好夸张,有好多人攞住个杯排队。靠墙有数部乳酪机,yoghurt base的选择好多,有成十款yoghurt base。我见事态严重,不敢怠慢,快快拎个杯又走去凑热闹。最后我要左三只味包括︰原味、蜜瓜及蓝莓。唧的时候,乳酪出得好慢,而且望落有少少硬身,唔可以唧出好似软雪糕打圈个种效果(加上可能系我手势唔好)。每只味我只要左少少,因为根据磅数计钱一般都比较唔化算,唧完后就走去toppings的柜台排队,出奇地发现生果的选择好少,连我的至爱蓝莓粒都无,太过份喇!退而求其次要左奇异果、芒果、granola、orea饼粒、orea粉(第一次见,几好!)及蜜糖。他选择左较偏锋的口味有杏仁同益力多,toppings有爆果汁珠珠、芦荟粒及荔枝等等。乳酪的质地食落又唔太硬,都ok不过有少少酸,各人口味不同啦!不过两种生果味好假,如果无落蜜糖一齐食,个蓝莓乳酪带有少少药水味! 杏仁味反而做得好似,可惜我对杏仁食物一向麻麻地,益力多味就酸上加酸,都系麻麻。我觉得以生果口味

我觉得以生果口味的froyo黎讲,yogurtime似乎最好,整体水准都系Yomam最对胃口。
我见好多人唧好多好多,多到成个杯满哂,好夸张,好似唔洗钱咁,不过我却认为味道好一般,toppings叫做有少少惊喜但唔特别,番食指数偏低,如果经过又见到有特别味道的话都可能会再一试咁啰!

My cup
His cup