2021-02-09
为食之旅第二击,由观塘黎到将军澳,居然俾我见到Ocio,上个礼拜先去过旺角个间,食完唔系好够喉,原来将军澳东港城都有分店,真有缘,不如快手食个甜品。上次见到佢地d热香饼已经好想试,决定拣我最钟意既抹茶红豆味。镬仔抹茶红豆雪山热香饼 $79+10%落左单之后超快就食得。个抹茶味热香饼好大份,好似海绵蛋糕,软软熟熟,有淡淡既抹茶味。个热香饼明显系个镬仔度整热,上冻下热。上面一球抹茶味雪糕,味道都唔错,好钟意佢下底好多粒粒红豆同杏仁脆片系热抹茶浆度,加埋冻雪糕一齐食,冷热交融,脆软绵滑,口感复杂,味道超夹。另外叫左杯野饮。草莓奶昔 $45+10%草莓奶昔好大杯,草莓味同奶味适中唔太甜,上面好似仲有草莓雪糕溶紧冻冰冰,好饮。上菜超快,坐低食完唔洗半个钟。呢度舖头光猛,座位舒适,松动过旺角舖好多。今日又试左个好正既甜品,作为一个庆祝活动都唔错。
镬仔抹茶红豆雪山热香饼 $79+10%
另外叫左杯野饮。
草莓奶昔 $45+10%