2019-03-31 200 浏览
昨晚轮到我同番友人庆祝生日🎂,所以去左间好评唔错既铁板烧食番个日式dinner! 店员好窝心咁安排左靓靓座位(对正师傅既位)比我地坐,仲提供埋个箱比我地放个袋,真贴心!我地叫左个伊势海老铁板烧2人前$2288,真好意头!之后师傅系我地面前拎左我地今晚新鲜既材料比我地影下相打下卡先🤣🤣,首先店员送上前菜比我地医一医肚先,好新鲜既沙律🥗菜加埋些wasabi汁,酸酸辣辣咁好开胃!之后大厨开始展示佢既实力刀法,佢用刀将新鲜既龙虾🦞完美咁除左件蟹衫,将龙虾肉煎一煎,再用红焗一焗d 蟹肉,味道更加提升更鲜美,伴碟更有朵红玫瑰🌹(可食用)同蟹须作摆盘,超靓!龙虾🦞肉超级鲜嫩,少少呈现透明状态,配埋海胆汁更加oishi 😋 ! 之后大厨同时预备第2道菜式,将鱼皮轻轻慢慢咁切开,再将鱼皮轻轻力压扁再烧一烧下佢!之前大厨已经准备好d 酱汁加洋葱,把白鳕鱼煎到好甘香!白鳕鱼索左d 洋葱酱汁超香甜,跟别的鳕鱼味道不一样,鱼肉更加鲜嫩同白滑!鱼皮更加煎得好甘香同脆口!大厨等待我们差不多吃完就预备好下一碟菜色,用锡纸把白色鲜露荀再加奶汤,用埋火枪透大个火,个奶汤好鲜甜,而个露荀更加爽脆香甜!到今晚我最期待既菜式熊本A5和王牛,一睇就知会好好食,雪花❄️分布平均,大厨建议我地叫5成熟,大厨将和王牛买边都平均煎一煎,之后摆盘也十分精致,和牛入口即溶,超嫩滑!再加上有干蒜片、即磨wasabi、柚子酱汁同喜马拉雅山岩盐,有各种唔同既食法!食完和牛就上埋个清酒鸡汤,内有几块鲜味带子,味觉不会太浓味!之后大厨将和牛用来炒饭(日本米),颜色鲜艳,最尾加埋葱一齐炒,炒得很甘香,饭也炒得很干爽,不硬也不软,食完都好饱肚。最后甜品上场:分别有红豆雪糕同奈良士多啤梨,红豆味很浓厚,雪糕也很香滑,士多啤梨又香又多汁,店员都好用心不停咁倒茶比我地饮同讲解每道菜既食法,服务态度一流,最爱食铁板烧既餐厅🍴!

+++++++++++++++
如果大家喜欢💕我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!😊
沙拉🥗
海胆汁煮龙虾🦞