2010-11-08
今年系第3次黎 Oktoberfest, 我本身不好啤酒, 主要约埋朋友, 感受一下气氛。星期六入场费 HK$180 (包一只纪念啤酒杯+ 啤酒1杯) (唔饮啤酒的可改要汽水或水) -- 入场费有D贵, 再加埋食野都几贵食物要另外买 (现金或八达通) , 多款传统德国菜 eg 各款香肠, 咸猪手, 烧鸡, 烧羊脾等, 另外甜品有 MOVENPICK 雪糕, 黑森林蛋糕, 苹果酥卷配云呢拿汁等主菜一般, 咸猪手似 "炆" 多过 "烤", 少左 d 外皮烧得脆脆的感觉。反而配菜好有惊喜, 推介配咸猪手的 "芝士薯片" (gratinated potatoes), 由多层好薄好薄的薯仔加酱汁, 感觉好似薯仔做的千层阔条面, 好好味!! 早知叫厨师哥哥俾多D 不过去 Oktoberfest 主要求气氛, 食物不能强求太多