2018-06-17 560 浏览
餐厅系一幢service apartment既2楼,应该系岩岩新开,入到去系好和式日本典型布置,有一间房仔同个寿司吧,位置唔多但好cosy,感觉好似私房菜。我地叫左个1280一位既set, 另外好似仲有个1580既可以拣。第一个菜式上左茶碗蒸,里面有干瑶柱,菇,狮子狗等,蛋好滑又好浓味,暖暖个胃再食成个set。前菜系青瓜鳗鱼开胃菜,鳗鱼烧得好香脆,加左酱油同芝麻,甜甜地好香口。之后系原条平池鱼刺身,比起平时比较常食到既深海池鱼,平池鱼肉身较腍,软绵绵,另有一番味道。紧接就系一道烧过既深海池鱼刺身,即时可以做个对比,深海池鱼肉身较硬较弹牙,烧过之后个皮香脆好多。鱿鱼刺身睇落晶莹剔透,食落好滑好甜,新鲜无衣。鲣鱼就系平时用黎薰干做木鱼丝既鱼,所以食落有平时食木鱼丝既味道,肉身都几腍,外皮烧过更加香。鸡鱼平时好少听,食落有d似鲷鱼,比较淡味,肉质弹牙。下一款寿司叫目仁奈,系春天先有既鱼,鱼质幼滑,上面加左甜面豉,食落甘甘甜甜。另外再黎多款深海池鱼寿司,肉质好弹牙,用酱油食咁用醋汁食有唔同既味道。下一味海胆鱿鱼寿司个海胆比鱿鱼更正,入口即溶,个海胆好甜,味道散发系口入面,同鱿鱼出奇咁夹。广岛生

鱿鱼刺身睇落晶莹剔透,食落好滑好甜,新鲜无衣。

鸡鱼平时好少听,食落有d似鲷鱼,比较淡味,肉质弹牙。

广岛生蚝就食得多,广岛蚝寿司真系少啲见,食落好新鲜好甜,清洗得好干净,啲豪壳都冇。

个紫菜好趣,三文鱼子带少少咸香味,好新鲜,每一粒都胀卜卜。

马粪海胆好有海水味,有啲苦涩味都冇,通特制嘅将有配上好合适,口感好柔软,入口即溶。

葱吞拿鱼腩圆筒形手卷好少见,细细条好容易食,吞拿鱼腩甘香,紫菜好趣。

最后仲有个汤同埋雪糕做成个餐嘅收尾,最特别系佢只樱花匙羹,好少见好得意,睇落好精致。
2018-04-17