2019-03-22
为何美食总系要你山长水远去试....留意到近期元朗新开咗间Omakase铁板烧小店🍶 趁佢仲未开始多人book位 我梗系好醒咁拉埋男朋友去提早庆祝定第N个月😋呢种小店好就好在会跟得足啲 十几个位都有三块铁板🔥你食紧一道菜嘅时候 佢就用啲时间煮比隔离嘅客人 到你食完嘅时候又上第二度菜 而且一路食一路可以望住厨师点样整 一来可以偷师🙊二来望住新鲜嘅海鲜制作过程都系一个特别享受🦞🐟 帮我地烹调嘅煮师叫Sam👨🍳 每次煮啲新鲜海鲜前 都专登提我地可以影相先😛又会同我地讲解一下每道菜嘅特点 有点风趣得嚟又细心🤣讲野食先系重点 先食沙律🥗 然后黑松露三文鱼子蒸蛋🥚- 超滑蒸蛋加大量黑松露三文鱼子带子配香脆飞鱼子粒 🍽- 飞鱼子粒煎到好香 配衬入带子上面 又有鲜味但唔会用太浓味既酱汁 好衬香煎金目鲷 🐟配黑松露海胆忌廉酱- 呢个口感系重点! 鱼肉滑但皮脆 脆到连鱼鳞都可以食 完全留意唔到点样可以系铁板上炸到咁嘅效果 但系鱼肉一啲都唔干煎鹅肝- 够哂香 又肥美大旧 仲大旧过块多士龙虾🦞- 望住师傅系龙虾入边刮咗超多虾膏出嚟 最后仲要同龙虾炒埋一齐 鲜甜得来有油香 铁板和牛🐂🥩- 师傅好有心机将牛肉分
讲野食先系重点
先食沙律🥗 然后黑松露三文鱼子蒸蛋🥚
- 超滑蒸蛋加大量黑松露三文鱼子
带子配香脆飞鱼子粒 🍽
香煎金目鲷 🐟配黑松露海胆忌廉酱
煎鹅肝
- 够哂香 又肥美大旧 仲大旧过块多士
铁板和牛🐂🥩
- 师傅好有心机将牛肉分成三个部位叫我地分次品尝 由最嫩嘅部位开始食 而且煎之前已经见到够厚而且又油脂分布够靓 真材实料
鲍鱼配抹茶酱冷面🐚
- 只鲍鱼未上铁板之前已经好活跃 而且都几大只 食落口弹牙 配冷面几新鲜
砂糖面包脆脆🍞
- 呢个系我平时自己都会整嘅食法 不过师傅整得比较脆口同埋啲糖好均匀
鲷鱼汤
- 味浓但唔会咸 唔错
炒饭🍚
- 食到呢度其实已经有啲饱 不过师傅用刚才和牛嘅肥/筋嚟炒饭 实在香到不能抗拒 理智叫我收手 但个胃叫我继续!
甜品大福🍡
- 有蜜瓜味同焦糖味 最后小小一个埋尾嘅甜品 完满
食到最后真系饱到投降😅虽然每道菜睇落细细碟 但系食足咁多道菜 真系好满足 (谂起都饱 但饱住俾个thumb up佢👍🏻)