2012-12-26 52 浏览
第一次登食评,长话短说,见某周刊介绍讲到好高,即刻订位试吓新嘢,我系食嘢嘅人,唔食环境嘅,所以𠮶啲唔评论,我𠮶晚叫omakase,佢有六种,分别系八百丶一千丶千二(净寿司或净鱼生),我两位点了千二𠮶只但想有点鱼生有点寿司,侍应话帮我安排,但问我有什么一定要食,我已有点愕然,不是应该师父发办吗?然而我猜她是一番好意吧,咁我话uni同牡丹虾啦(谂死都实有㗎啦)。点埋支sake仔,满心欢喜等食好嘢,唔,冇啲海带呀牛篣呀咁嘅,算啦,等咗大概五分钟,嚟第一样嘢,我坐喺寿司吧,咦,乜唔系喺前面嚟师父俾嘅咩,搅乜系喺后面嚟,仲一嚟就三旧寿司,白身鱼,ok,我未见识过,就问师父(𠮶两句系我俩该晚第一次交谈,亦系唯一一次)好少见㖞,嚟寿司先嘅?佢话,你哋唔系食寿司咩,我澄清咗,佢话唔好意思,再搅过,咁我咪食𠮶三旧嘢食住等啦,质素一般,wasabi当然系两沟但粉多坚生葵少,见师父做紧嘢,有啲忙,但又冇鱼生俾我嘅?我已略感不妙,再过七八分钟,系啦....! 我濑嘢啦! 佢成盘鱼生用雪垫底上呀阴公 ! (当然又喺我后面嚟)有六种生嘢,包括𫚕鱼bully、左口、平贝、牡丹虾丶吞拿及中拖罗,每样两三四旧不等啦除咗
第一次登食评,长话短说,见某周刊介绍讲到好高,即刻订位试吓新嘢,我系食嘢嘅人,唔食环境嘅,所以𠮶啲唔评论,我𠮶晚叫omakase,佢有六种,分别系八百丶一千丶千二(净寿司或净鱼生),我两位点了千二𠮶只但想有点鱼生有点寿司侍应话帮我安排,但问我有什么一定要食,我已有点愕然,不是应该师父发办吗?然而我猜她是一番好意吧,咁我话uni同牡丹虾啦(谂死都实有㗎啦)。

点埋支sake仔,满心欢喜等食好嘢,唔,冇啲海带呀牛篣呀咁嘅,算啦,等咗大概五分钟,嚟第一样嘢,我坐喺寿司吧,咦,乜唔系喺前面嚟师父俾嘅咩,搅乜系喺后面嚟,仲一嚟就三旧寿司,白身鱼,ok,我未见识过,就问师父(𠮶两句系我俩该晚第一次交谈,亦系唯一一次)好少见㖞,嚟寿司先嘅?佢话,你哋唔系食寿司咩,我澄清咗,佢话唔好意思,再搅过,咁我咪食𠮶三旧嘢食住等啦,质素一般,wasabi当然系两沟但粉多坚生葵少,见师父做紧嘢,有啲忙,但又冇鱼生俾我嘅?我已略感不妙,再过七八分钟,系啦....! 我濑嘢啦! 佢成盘鱼生用雪垫底上呀阴公 ! (当然又喺我后面嚟)有六种生嘢,包括𫚕鱼bully、左口、平贝、牡丹虾丶吞拿及中拖罗,每样两三四旧不等啦除咗虾梗系一只,我两个人每人一盘,我的天!! 我叫错定佢整错梅兰菊竹鱼生定食呢,我喺𠮶两三秒谂咗爱恩斯坦成世谂嘅咁多嘢,结果相对卵话我听冷静、唔好嘈、食咗佢、然后同侍应姐姐讲话够饱啦,可唔可以cut咁啲嘢食同时收顺少少(即系希望佢俾俾面收一千呀八佰呀一位咁),咁佢都好好话帮我安排,但点都有几件寿司跟住嚟,好啦,我话𠮶啲熟嘢如和牛呀就唔好嚟啦,其实𠮶一刻连小弟咁钟意食鱼生寿司嘅都食净几件梅兰菊竹,更諻论女友?我仲要吞埋佢𠮶几旧,刚吞,侍应又从后方送上一牛一马刺身寿司,未几,再以虾头膏、剑鱼及大拖寿司送我一程。

食毕,我九秒五埋单,连二百六嘅sake仔张单二千三四,唉,话平唔平话贵唔贵啦在香城嚟讲,但肯定大陆早几年好兴讲嘅「性价比」(性能/价格比率)一定好似我EQ咁低。看官自行判断啦。

注:喺咁嘅情况下,我当然冇心机影相啦。但回家途中,整件事仍沥沥在目,萦扰脑海之际,脑中忽闪出一件海胆寿司,系㖞,你去了哪呀?
2012-12-24
庆祝纪念