2015-01-14
1986 浏览
食过大大小小美食的我终于肯的起心肝写食评😬而第一篇的食评就系前日系大角咀食的呢间东北菜老掌柜,其实有好几次经过呢间铺,但几次都要等位所以打消左念头。 有次终于肯去食,试下佢咩乎fit!去到好好彩唔洗等位,我地唔想搭枱,所以就坐左近门口的四人位,咁岩去果日夜晚几冻,所以啲人出出入入果阵啲风吹入黎劲冻😠不过好彩,每枱都会有一壶热茶供应,饮完暖哂😜,之后开始点餐 我地点左3样野食,分别系北京填鸭,口水鸡,南北暖炖。 首先黎既系口水鸡。呈上来的鸡份量唔少,骤眼睇都有十零件。口水鸡沾满酱料,食上去十分惹味,唯一的不足系鸡肉应该过熟,食上口觉得"孩"口,唔嫩滑,我反而钟意食谭仔的口水鸡多d😜由于鸡的份量都多,我地叫左一碗饭来𩠌鸡口水鸡评分:7分 之后就系北京填鸭,北京填鸭呈上来的时候暖暖,店员有提醒趁热食,如果啲鸭再热啲会更加好!另外还附送青瓜,大蒜,薄饼皮,酱汁。我觉得北京填鸭虽然唔系正宗做法,但系味道都相当唔错,皮脆肉不肥,再加上青瓜消济,简直perfect 🙈个人唔钟意加大蒜 ,份量都相当多,够3-4个人食 北京填鸭评分:7分 最后就系南北暖炖,南北暖炖呈上来的时
我地点左3样野食,分别系北京填鸭,口水鸡,南北暖炖。
口水鸡评分:7分
北京填鸭评分:7分
最后就系南北暖炖,南北暖炖呈上来的时候包住锡纸,应该用来将食物保温。 味道普通 配料有蔬菜,猪肉,同埋粉丝定唔知薯粉做底,由于食的时候只系微温,所以味道一d都唔吸引,唔满足,因为食左做唔到暖胃的感觉😔饮一淡汤饮到一d蒜容味,蒜味的汤底掩盖左其他配料的味道,有d喧宾夺主,个人唔会推介呢味菜✋
南北暖炖评分:5分
最后埋单岩岩好$300,价钱唔算贵,两个人食得好饱呀😃 走之前饮多两杯茶先走,因为啲茶好好饮,味道好似乌龙茶,一啲都唔苦
题外话/补充资料:
店员有礼,不设加一,明码实价