餐厅: OPPA韓國燒肉店
资讯:

去咗旺角嘅OPPA韩国烧肉店,佢系晌花园街附近,行完街嚟就啱啱好。之前行过成日都见出面有条人龙,呢日早咗少少嚟就无乜人。入面同大部份韩式烧肉店大同小异,反而墙上用牛同猪做主题嘅彩绘就几得意。早嚟嘅好处除咗唔洗等,仲可以试佢哋个早割四人餐,包括四式韩牛拼盘、牛胸白肉片、猪五花腩、韩式冰镇蚌片、牛排骨汤、铁板芝士墨汁炒饭,就咁睇餐牌已经觉得丰富。墙上面仲挂咗啲围裙,系俾啲食客用嘅,咁就唔怕烧肉时俾油弹到件衫喇。佢哋仲有提供麦茶,都几解腻。我哋见有几款特色饮品,就叫埋嚟试。蜜瓜冰蜜蜜系用蓝色沙冰为主,杯入面仲有一支韩国蜜瓜雪条,等佢慢慢溶咗之后就会有渐变效果,味道微甜都唔错。菠萝冰嘅沙冰都打得几幼细,甜甜哋咁。店员仲拎咗几碟泡菜、大豆芽、昆布、生菜,可以用嚟做前菜又可以用嚟夹烧肉食,另外仲有烧汁、甜辣酱、盐油、蒜片辣椒等等用嚟点烧肉食。韩式冰镇蚌片,下面仲有大量大豆芽同虫草花,口感清新爽脆。牛排骨汤,牛排骨肉煮得非常软身,萝卜甜同埋无渣,仲加咗啲红枣,汤味香浓。然后就系烧肉时间,先烧油份比较多嘅猪五花腩。同大部份韩式烧肉店嘅龟背铁板唔同,呢度用嘅系平底式设计铁板,中间烧肉、侧边分别用嚟烤泡菜

之前行过成日都见出面有条人龙,呢日早咗少少嚟就无乜人。

麦茶

佢哋仲有提供麦茶,都几解腻。
蜜瓜冰蜜蜜

菠萝冰

菠萝冰嘅沙冰都打得几幼细,甜甜哋咁。
前菜

韩式冰镇蚌片

韩式冰镇蚌片,下面仲有大量大豆芽同虫草花,口感清新爽脆。
牛排骨汤

猪五花腩

然后就系烧肉时间,先烧油份比较多嘅猪五花腩。
猪五花腩

同大部份韩式烧肉店嘅龟背铁板唔同,呢度用嘅系平底式设计铁板,中间烧肉、侧边分别用嚟烤泡菜蛋、蒜片辣椒或者摆烧好未食想保温嘅烧肉。

铁板微微倾斜向一边,可以等多余嘅油份晌末端嘅坑位流走。当铁板烧焦嘅时候,店员就会用铲仔铲走表面焦黑部份,再用生菜抹一抹铁板,唔洗另外换一块,都几方便。
猪五花腩

烧好之后嘅猪五花腩肉质松化,仲可以按个人喜好夹生菜或其他前菜一齐食。
泡菜蛋

泡菜蛋都几惹味,只要𠮶间韩式烧肉店有提供泡菜蛋,我都会加多少少印象分。
牛柳粒

套餐原本系牛胸白肉片,可惜当日卖晒换咗做牛柳粒,几有嚼劲。
四式韩牛拼盘

四式韩牛拼盘,对于钟意食牛嘅人嚟讲几吸引,佢哋仲特登整咗啲标签嚟识别。
四式韩牛拼盘

逐一试四款牛肉,封门柳爽口,韩牛颈脊牛味重,下腹牛肋肉有咬口,雪花腩片有油香。

几款烧肉之中,我哋就比较钟意雪花腩片同猪五花腩。
铁板墨汁炒饭

食完所有烧肉之后,店员就会拎一盘用嚟整炒饭嘅食材嚟,分别有墨鱼汁、墨鱼粒、青口、带子、虾、西兰花、茄子、紫洋葱、辣椒、蒜片同白饭等等。
铁板墨汁炒饭

店员先将海鲜等等食材放晌铁板上面烧,之后就加白饭、墨鱼汁、墨鱼粒,再用纯熟嘅手势炒呀炒。
铁板墨汁炒饭

不消一会铁板墨汁炒饭就完成,食起嚟都几惹味。

总结嚟讲四人套餐未计加一先$398,的确几抵食。唯一不足嘅系抽风同冷气一般,走𠮶阵全身都充满浓烈嘅油烟味。

(附上影片,openrice要电脑桌面版先可以睇到)
前菜
牛排骨汤