2015-06-16 1877 浏览
原本见到张传单真系好靓好吸引,又有铁板餐又有甜品同烧肉餐,所以lunch hour去试,下。入到间店好惊讶原来有两层,而且有唔少人都烧紧肉,气氛好似好好咁。我见到铺头冇咩油烟,设计亦都好韩国:贴晒韩星海报、播晒韩国歌,连个水樽都似晒韩国!好有feel,十分期待。Order 完野食已经好快送上前菜,有一碟泡菜同海带。另外侍应生亦好快送上罐装饮品俾我地简,餐厅醒在唔洗自己整野饮俾客,但如果我唔饮汽水咁点呢?室温的汽水又的确难顶,饮落感觉唔良好…前菜的份量好似少左啲,得两小碟。我清楚我俾的钱唔多,前菜少亦好合理,但其实韩阳苑lunch果啲价钱不贵都可做到多几碟前菜,先不论味道,多几碟客人自然开心。泡菜同海带味道冇太大特别,属清新开胃小菜。前菜的份量好似少左啲,得两小碟。我清楚我俾的钱唔多,前菜少亦好合理,但其实韩阳苑lunch果啲价钱不贵都可做到多几碟前菜,先不论味道,多几碟客人自然开心。泡菜同海带味道冇太大特别,属清新开胃小菜。主菜终于出现,泡菜猪肉饭。我好开心咁拌匀泡菜、猪肉同饭。停一停、等一等。喂唔对路,点解冇猪肉…我心谂「可能喺泡菜入面呢」,于是起动了。我一食,唉呀,同前菜一模一样味

但如果我唔饮汽水咁点呢?
室温的汽水又的确难顶,
饮落感觉唔良好…
主菜终于出现,泡菜猪肉饭。我好开心咁拌匀泡菜、猪肉同饭。停一停、等一等。喂唔对路,点解冇猪肉…我心谂「可能喺泡菜入面呢」,于是起动了。我一食,唉呀,同前菜一模一样味既!我都明白一间餐厅冇可能入两只泡菜,但点解唔加多少少调味令个饭有返多啲饭味、猪肉多返少少猪肉味呢?我只系食到成口泡菜味,饭又系泡菜味猪肉又系泡菜味…我以为自己只系食紧泡菜。
讲起个猪肉又系好神奇,咁大碟饭符一块半猪肉,仲要煮到超熟,硬到完全咬唔开。Well咁即系等于碟饭系冇猪肉啰=.=…我会俾多一次机会呢间餐厅,睇下下一次叫其他野食系咪都系唔得,期待有改善。
泡菜猪肉饭
午餐