2022-02-23
星期日喺朋友位于观塘嘅工作室做嘢,时间都唔早,就打开外卖App揾吓有乜好食。我哋见到有间叫「Papa」嘅餐厅好似唔错,菜式几吸引,于是就再上网揾吓官方IG📲,发现自取有85折,所以即刻落楼行两步过去。小店座落于工厦内,但并非已转型嘅骆驼漆𠮶种,如果唔靠外卖平台真系未必会知道有佢嘅存在。呢度主打外卖🥡,不设堂食,即使系咁,店员们(老板娘?)嘅服务仍然非常贴心,真诚友善对待客人。餐厅提供各式各样嘅西餐菜式🍽,价钱唔算平,不过质素确系可媲美正式餐馆。后尾睇返传单先知原来佢之前喺石门开过舖,怪唔知得外卖食物都做到色香味俱全,一啲都唔失礼👍。香煎榖饲猪鞍扒配薯菜($188),猪鞍扒好好味🐷,最抵赞嘅地方系够厚切,足足有成吋!猪扒煎得啱啱好,生熟度控制得宜,肉质唔嚡,食落富有满足感。🥔底部垫咗唔少蔬菜,例如有薯仔、翠玉瓜同红萝卜等,食埋就饱晒。题外话,午餐同晚餐都有卖猪扒,但价钱就相差成倍🙈,唔知份量系咪一样。如果系的话,下次就留返晏昼先食。黑松露北海道带子手工意粉($118),手工意粉果然与别不同😛,佢形状类似扭纹粉,口感非常有嚼劲,好得意。调味方面,黑松露味唔强,但就有好多杂菌🍄,而且几重蒜香
忌廉明太子虾球扁意粉($98),呢款系午餐菜式,但老板娘见我哋想食话都可以照整。🍝扁意粉质感弹牙,面条高度挂汁;明太子酱嘅忌廉成份较重,所以咸香唔算好出,个人认为重口味啲更佳。🍤虾球有好多只,每只都好爽弹。
是日餐汤系意大利杂菜汤,每日款式唔同。杂菜汤用上大量红色蔬菜熬煮,🍅蕃茄味浓郁,酸酸的,好开胃。
蓝莓芝士蛋糕($28),老板娘话见我哋买咗几个餐,所以请食 甜品😍,超级好客,物轻情义重,小小嘅举动足以让人窝心。芝士蛋糕口感结实,唔会太漏,但略嫌唔够甜,淡咗啲;不过蓝莓酱布满顶层搭救🫐。
总括嚟讲,Papa外卖店好掂啊💯,每个细节位都令人感受到店家用心经营,值得大家多多支持💪。佢除咗做普通外卖,亦有做到会,如果公司派对食饭或一班人聚会(限聚令解除后),我高度推介呢度啊。最后,餐厅仲系良心小店嚟㗎💛。