PAUSE IT📍元朗朗乐路1号元点L1楼B120号舖老爸同我约好喺星期五去新开嘅元点食晚饭,估唔到商场细细,餐厅选择都有好多,本来打算揾间合佢「河车」中菜馆,点知佢拣咗间我估都估唔到佢会拣嘅餐厅!我到埗后见到一间装修简单、接近全白、名叫PAUSE IT嘅cafe。晚市时间全场满座,不过翻台率都好高,所以等咗一阵就坐到富有设计感嘅梳化位。台上只放有简单三个餐牌:Food、Drinks同Hand drip,但原来选项都唔少,样样都好吸引。 💰$108全日早餐 🍳PAUSE IT招牌All Day Breakfast材料丰盛,有法兰克福肠、烟肉片、炒滑蛋、炒杂菌、焗鲜茄、茄汁豆、沙律菜,配有一片sourdough toast,攞盘非常精美,可以厨师用心。法兰克福肠份量十足,外皮烤得香脆;烟肉同样剪得焦香,但唔会太干;炒蛋滑溜富有蛋香、炒杂菌香气扑鼻、焗蕃茄鲜嫩甜香、toast好脆口,有水准! 💰$98慢煮鸡胸配香草汁烩梨意大利饭 🐓🍐另一人气单品系慢煮鸡胸配香草汁烩梨risotto,牛油果绿色嘅risotto非常抢眼,除咗米饭,仲混有新鲜梨粒同核桃粒,层次非常丰富,感觉好健康。香草汁pes
PAUSE IT
📍元朗朗乐路1号元点L1楼B120号舖

💰$108
全日早餐 🍳

💰$98
慢煮鸡胸配香草汁烩梨意大利饭 🐓🍐
另一人气单品系慢煮鸡胸配香草汁烩梨risotto,牛油果绿色嘅risotto非常抢眼,除咗米饭,仲混有新鲜梨粒同核桃粒,层次非常丰富,感觉好健康。香草汁pesto味道相对浓郁,配衬调味较淡、肉质滑嫩嘅慢煮鸡胸片,再洒上烤焗过嘅松子仁,感觉唔会太单一,值得一试!

💰$42
紫薯拿铁 🍠
入口口感细滑,先有鲜奶嘅醇香,后有紫薯嘅甜香,已经拉花特别,小老鼠图案可爱又吸晴,价钱贴地好抵饮!

💰$48
泡沫葡萄柚蜜桃冻茶 🍹
老爸拣咗店员推介嘅蜜桃冻茶,特别之处系内有QQ嘅果冻,葡萄柚同蜜桃香气相辅相成,整体唔会过甜,而且有厚厚一层泡沫,口感同层次都齐齐增加。