2018-10-02 214 浏览
.今次拣左一间位于铜锣湾嘅意大利餐厅,餐厅入面播住怀旧嘅英文金曲,维多利亚海景做衬托,真系好有情调。今次叫左两份Six Courses Fine Dining,由于每一道菜都由大厨精心摆设过,所以我想分为三篇食评黎写,以下会写佢嘅前菜同每日精选。.Pan-seared Hokkaido Scallop • 第一道前菜系北海道L size 带子,煎到表面金黄色;再用上Parma ham、粟米蓉、菇、生菜做衬托,摆得非常精致。.Foie Gras • 第二道前菜系好完美嘅鹅肝,放系烘过嘅多士上面,多士吸收左鹅肝嘅精华。配上红酒炖雪梨,可以完全地中和鹅肝嘅油腻感,食嘅每一啖都系满足。.Fresh Seafood of The Day • 鲈鱼鱼皮煎到香脆,保持到肉质嫩滑。食之前侍应加左秘制白酒忌廉汁,再喷上两下啤酒醋,大大提升左味觉同嗅觉嘅冲击,味道丰富得黎又唔会遮盖左鱼嘅鲜味。....同主厨倾计之后,发现主厨就系老板,佢开咗Notte大概两个月。佢日日都会亲自落场去煮,务求确保食物嘅质素,令我觉得佢地好有heart,果然真系冇令我失望。以下落嚟系第二篇食评,会写佢嘅汤同意粉。.Mushro
Pan-seared Hokkaido Scallop

Foie  Gras

Fresh Seafood of The Day

Mushroom  Soup

Mushroom Soup • 蘑菇汤用咗四种唔同嘅菇,侍应用茶壶倒出菌汤,有啲似老火汤,有好浓嘅菇菌味。
Creamy  Corn  Soup

Creamy Corn Soup • 粟米汤加咗3.6牛乳,饮之前要搅一搅,又配上原粒粟米,有好丰富嘅口感得黎,又有清甜嘅粟米味。
Carbonara

Carbonara • 用咗全蛋造嘅意粉,蛋味特别突出,加左好多芝士,同烟肉一齐食,依个好传统。

Wild Mushroom & Black Truffle Slice Pasta • 有矜贵嘅黑松露片同野生蘑菇,面质比较幼细,有虾子面嘅感觉,黑松露好香好浓。
Notte系意大利文,有晚上嘅意思。香港最靓嘅夜景配上美酒佳肴,确系对得起佢嘅招牌。埋完单之后送上两杯Cocktail,令晚餐画上完美嘅句号。依篇会系最后一篇食评,会讲埋佢嘅主菜同甜品

Sous-vide USA Prime Black Angus Tenderloin • 顶级安格斯牛扒配上黑松露薯蓉,牛味算重,煎到五成熟,肉质好嫩,脂肪比例好平均。薯蓉好软滑,都食得出黑松露味,不过我觉得薯蓉清淡左少少。
Notte  Tiramisu

Notte Tiramisu • 自创Tiramisu,同传统嘅好唔同。佢分咗三层,其中一层系用咖啡制成嘅啫哩,加上杏仁碎粒,食落好有层次。亦都食得出有酒香同咖啡味,又无过甜,好味。
Unname  Cocktail

Unnamed Cocktail • 临走有惊喜,侍应送上两杯cocktail,又用火枪烧杯面。闻落似珍珠奶茶而饮落有焦糖同咖啡酒嘅味道,好容易入口。 职员表示「杯野未有名,因为系前两日试整出嚟。」同佢嘅互动令餐饭更加完美。
餐名: Six Courses Fine Dining
价钱: $688
评分:10/10
餐厅: Notte (铜锣湾)
地址: 铜锣湾告士打道229-230号宇宙商业大厦10楼全层
Pan-seared Hokkaido Scallop
Foie  Gras