2021-11-16
喺ELEMENTS行行吓,去到戏院附近,见到有一间越南餐厅,见好耐冇食捞檬,都想入去试吓。一入到去,已经觉得好光猛开杨,阳光通过透明嘅大窗,落在餐厅,温柔温暖嘅感觉,大玻璃仲可以眺望开扬大远景。睇吓餐牌,即刻叫咗碗,我思念左好耐嘅美国生牛肉汤河,香茅牛肉捞檬,烧猪颈肉,同两杯鲜青柠罗勒薄荷梳打。生牛肉汤河,一上碟已经见到伴碟嘅洋葱浇了一个又一个嘅圈,上面插进薄荷叶,即刻feel 到餐厅嘅心思,汤粉汤底浓郁,牛肉份量都几多,而且嫩滑有肉香,下次一定要再试;香茅牛肉捞檬,牛肉味非常浓郁,好多肉汁,夹埋檬粉啱啱好;烧猪颈肉上碟嘅时候热辣辣嘅,香肉味浓郁又爽脆,一啖食落去好满足,加埋好特别酸酸甜甜嘅酱汁,好开胃。青柠罗勒薄荷叶梳打, 青柠份量好多,非常清新,食饱饱饮佢,唔会太滞太甜,令人有舒适嘅感觉。埋单几百蚊,呢间餐厅喺Elements,有啲超值嘅感觉!
埋单几百蚊,呢间餐厅喺Elements,有啲超值嘅感觉!