2021-10-14
我听到有捷克餐厅,就不能抗拒,是因为奇斯洛夫斯基嘅关系吗?可能系啦,细个到而家对于捷克有说不尽嘅情意结。 可能会令我谂起嘅系《两生花》嘅女主角,还是因为几年前去旅行喺布拉格老城广场嘅美好回忆,我不知道,只知道朋友说有间捷克餐厅,呢度有个好出名嘅海鲜锅好值得试,二话不说,来了,两生花的她有吃海鲜吗?我忘记了,只知道回忆中呢个地方很美。 六个人食饭最好,叫多点试多点。 先点了Pinot Rhapsody,Pinot noir的狂想曲,听个名都知道靓,饮落去味道都不错。 朋友早到,原来在下午3时至7时期间惠顾任何一款饮品即可以$188享用6只生蚝,好彩佢哋早到,有幸食到。 鲜无花果羊奶芝士烟熏火腿多士,除了多士系太硬,其他都不错,无花果的清爽和羊奶芝士原来咁得意咁夹,以后喺屋企招待人都可以买啲无花果。 今晚为左即煮海鲜锅而来,海鲜锅配上唔同嘅配料如粟米、薯仔及西班牙辣肉肠等等,可以拣嘅海鲜包括:翡翠螺、鲜鲍鱼、北海道带子、皇帝蟹脚、海虾、青口、八爪鱼仔、钻石蚬等等。 可以搭配嘅酱汁都有好多种,柠檬牛油汁、白酒忌廉汁、龙虾汁、青咖喱汁等等,员工会帮你摇
六个人食饭最好,叫多点试多点。
可以搭配嘅酱汁都有好多种,柠檬牛油汁、白酒忌廉汁、龙虾汁、青咖喱汁等等,员工会帮你摇晃,将海鲜汁均匀分布在每一样的海鲜及配料之间,务求成个袋入面嘅食物味道都均匀。
当然要选蟹脚,鲍鱼和带子,最出奇嘅系西班牙辣肉肠好好食。
北海道带子杂锦烩饭都几出色,加上了亚洲少见嘅调味粉,感觉更突出。
成日以为德国才有猪手食,捷克特色烤猪手都不错,相对平时,呢度嘅猪手冇咁油腻,烤得温柔一点。
美国肉眼牛扒,水准正常,如果同猪手对比,我觉得猪手味道吸引得多。
甜品相对来讲最出色,Mascarpone 用上软芝士、士多啤梨和蜂巢糖脆为主角,相对少见嘅组合,几有惊喜。
豆腐清酒雪糕加上黑糖,系我当晚最喜欢嘅甜品。
椰子雪花加上白朱古力脆都几特别,相对前面嘅主菜同前菜,甜品更加令我想起捷克嘅回忆,想起几年前在捷克嘅老城广场晚上,看着大笨钟,没有见到《两生花》嘅Veronica,脑中却怀念同向起十诫的配乐。