2006-04-09
前排去左大埔食意大利餐. 间餐厅叫Oliva. 超好味!! 其实之前成日行过呢间野都好想试嫁啦! 再加上好似系magazine 见过佢介绍话好就更加想试! 但系就一路都无机会. 寻晚终于试到喇~~! 由于去到都已经9 点几, 所以完全唔洗等位. 一入到去第一个感觉就系觉得o个度好似又一城o个间Amaroni's (另一间我几钟意o既餐厅, 有d 人好似叫Amaroni's 做Little Italy)! 好, 讲番入正题先. 由于男友已经黎过呢间餐厅, 再加上佢又唔系好肚饿, 同埋佢话呢度d 食物size 都几大, 所以end up 只系叫左两样野!! 但系都食唔晒!! End up 有两件pizza 要take away tim!! (kakaka~~益左我!! XDDD) 由于pasta 系one of my favourite food (唔知点解由细到大都她钟意食pasta 类o既食物), 所以首先就点左个意粉. 全名已经唔记得左系乜, 总之就有白汁同烟肉啦!! And then 点左个什么香辣鸡pizza.首先上台o既系面包(with 醋& olive oil) + sala
首先上台o既系面包(with 醋& olive oil) + salad. 呢两样野系叫pizza 送的. 自己就好钟意食面包时点醋同olive oil. 不过感觉上好似Amaroni's d 面包好食d 因为系热o既. 呢间d 面包都ok, 不过上台前无整热, 感觉上无甘柔软(其实系有d 冻同硬). 同埋d 醋& olive oil 无乜olive 味, 虽然d 醋都几好, 但系都系Amaroni's d 好少少. 至于个salad 呢, 就系用左醋啦, 粟米粒, 生洋葱圈, 生菜同埋mini-茄整成o既. 我地都觉得salad 个醋多左d 同埋酸左d. 如果可以自己落就仲perfect 啦. 但系整体黎讲个salad 都几新鲜同埋几开胃.
(口岩)(口岩)食完d 面包同salad 个pasta 就黎左喇!! 哗~~~实在太太太好食!! 个意粉煮得好好, "yin yin un un" 甘, 唔会太淋又唔太硬, 真系(口岩)(口岩)好!!! 个汁又好正!! 超香浓!! 总之个pasta 就系好好味!! 同埋我地只系叫左个细, 但系都好大碟!! d 烟肉又多! 绝对唔系比多多pasta 少少肉你o个只!
至于个pizza 呢, 就系我地享受紧我地o既pasta 时就黎埋喇!! 个waiter 一放底我就已经知道会好食!! 同pasta 一样, 我地都系叫左个细o既, 但系都有6 大件!! 仲要系100% 比足料你!! d 鸡粒超大粒, 真系铺满个pizza!! 仲要系新鲜鸡!! 食落去粒粒鸡都有汁!! 超正!! 自己都好钟意Grappa's o既pizza, 不过呢间都整得非常之dim!!!
由于连main course 都食唔晒o既关系, 所以谂都无谂过叫甜品!! 但系头先睇到一d 其他o既食评先知完来呢间餐厅o既甜品都几好嫁wor!! 噢...无办法啦...唯有留待下一次吧!! ╮(╯o╰)╭
总括呢讲, 呢间餐厅真系唔错!! 两个人食左$150 到, 加上甘o既水准, 真系几抵! 邻店扒王之王食个buffet 都要$88 (weekends) 啦!!
kaka~~又多左间favourite restaurant 喇~~~!
By the way, 不好意思, 由于相片是用手机相机拍的, 所以相片比较暗, 因为餐厅入面的灯光不够.