2014-04-24
自小就系pizza嘅爱好者,近日收看饮食节目「xx饭团」关于 Motorino 的介绍,便去试一下。食惯嘅系美式pizza,而 Motorino 嘅卖点系石炉即烤嘅拿破厘 pizza。适逢星期日嘅中午,苏豪区亦较清静。一进入店铺就遭到年轻的美/加籍侍应嘅热情款待,佢面带笑容,非常友善。那时店内只有另外一对年轻 couple,比预期中冷清。店内嘅侍都系讲英文嘅外籍人士。所提供的食品种类不太多,我们一行三人,又是第一次光顾,于是就好贪心咁每人 order 咗一个pizza 。店员见我地一家三口,好有礼貌咁主动俾几只碟我地 share,好体贴。等咗冇耐,新鲜热辣嘅 pizza 就送上。呢个时候我地就知道:大件事!食唔哂!pizza 嘅 size十分不惹小。同pizza hxt嘅大批有得挥!爸爸提议先试 margherita,因为趁 D mozzarella 芝士仲溶紧时应该系最好食。一拎起件pizza,D 番茄汁留到成手都系。自制嘅番茄汁好有鲜味,一定唔系罐头茄膏。我地仲order咗个 parma ham pizza, D parma ham 铺满整个 pizza,而 D 火腿亦十分香口。最
适逢星期日嘅中午,苏豪区亦较清静。
那时店内只有另外一对年轻 couple,比预期中冷清。
店内嘅侍都系讲英文嘅外籍人士。
等咗冇耐,新鲜热辣嘅 pizza 就送上。
最后试嘅系weekend 同 public holiday 限定嘅 brunch pizza,有两只煎蛋、bacon 同芝士。因为本人系蛋嘅忠实fans。可惜我地一致认同呢个pizza最冇咁特别,下次可免,试过就算。
pizza个批底同一般食开嘅薄批同厚批都唔同,好似面包咁,好有咬口。 最后我地只系食完两个pizza,剩翻果D都要打包。店员就帮我地用纸袋将食剩果D分开装好。
题外话/补充资料:
第二日我地将食剩嘅pizza翻热,我一打开个袋,一阵好香嘅pizza味已经充斥整个厨房。(个pizza仲系冻冰冰嫁!)