2021-06-27
Friday afternoon 见个天蓝蓝的就出去赤柱行下吸收下日月精华。想揾间坐得舒服又食物质素好的餐厅chill 下,好,就pizza express 啦!两个人冇食早餐所以好肚饿叫左好多野食😂 。以下真系两个人的食量。starter:- Carrot soup: 好清甜的carrot 味,汤的texture 唔系好thick 个种唔会饮两啖就饱左,佢系偏稀的但绝对足料,每啖都系浓浓的打碎左的萝卜溶。-avocado tomato dip: 个包毫无疑问系佢地signature 个种面包切成三角形,至于个dip sauce 真系不得了,个人系avo迷,系avocado 做base 下再加蕃茄仲有好香的olive oil同开心果粒,趁埋个包系超级夹,最后个dip sauce 系比我地清光光!Salad:Chicken Caesar (full)- 到世界各地食沙律我都系拣chicken Caesar, classic得黎又有唔洗惊伏,今次照样Caesar! 有挣扎好唔好叫half size, 最后惊两个人share 之后得好少所以都系叫返full. 好在有叫full,唔系话佢份量少
starter:
Salad:
Chicken Caesar (full)- 到世界各地食沙律我都系拣chicken Caesar, classic得黎又有唔洗惊伏,今次照样Caesar! 有挣扎好唔好叫half size, 最后惊两个人share 之后得好少所以都系叫返full. 好在有叫full,唔系话佢份量少而系食材真系好新鲜所以争住食(另外亦因为老了要食多啲蔬菜)!1. 个鸡胸绝对唔干唔鞋仲好juicy 2. 个bacon 好足料完全不吝啬仲要微煎过好香 3. 芝士系高质的唔系个种好臭或好大奶味的。
Pasta:
- 辣蟹肉意粉: 呢碟系menu 上系话新菜式,有惊喜的一碟!蟹肉系满满的铺系面,本身仲惊捞浑后会未必每啖都有蟹,点知我错了,捞浑后每条意粉都沾满蟹肉,真心每啖都有足够的蟹肉,佢有柠檬比你,加埋几滴柠檬汁后成个意粉再升华左。再讲多少少个蟹肉,有蟹香味的绝无戏场!
Pizza:
- Peking Duck: pizza 的choice有好多全部睇落都好吸引,最后用排除法😂之前有鸡沙律有蟹意粉 所以就叫左Peking duck. 原来北京烤鸭sauce 同pizza可以咁夹!点解咁都可以比佢谂到!甜甜酸醋微辣的烤鸭sauce 再加有质素的pizza 饼底,姐吃了4块!唔好以为净系得sauce 冇鸭肉,佢每块都有烤鸭肉的,大大件重点系一啲都唔鞋!
甜品:
我地好浮夸食左咁多野仲叫左两个甜品,减肥是明天的事嘛!
-tiramisu: 杯装上的,cream 唔系好漏个只,个蛋糕有微微的咖啡香,加埋一齐食系有甜而不洗漏的感觉。
-Choco lava cake: 呢个真心好有惊喜,必食!1.原来chocolate 同红莓sauce 系咁夹,甜甜酸酸咁,成件事系将清新的元素加左系朱古力身上 2.个lava cake 系入面流心得黎外面系脆的,焗炉火力控制得好好!3. 唔好以为旁边的士多啤梨系装饰,加埋choco cake 同红莓sauce 食系将成个甜品个口感有层次左!
Drinks:
叫左个signature lemonade 同guava beer,冇错lunch 已经饮beer. 呢个guava beer 好推比女仔,佢有清甜的guava 味好似饮紧果汁咁,饮到底仲见到有guava 的籽,真心真材实料!
另外要赞下赤柱呢间的waiters n waitress, 好有heart 好快手好attentive, 成餐lunch 食得好开心!