2016-07-26
粥底火锅不是新鲜事,要突围而出,无需复杂,用料「鲜」,其实已甚受欢迎,去年大围粥底火锅店「「锅心」」爆红,今年沙田又出现另一间「隐世贰馆」。全店供应两款粥底火锅套餐,分别为$198鲍鱼餐及$218龙虾餐,免加一,有5款不同海鲜、另加鸡件、鲜鱿、肥牛、肉丸及蔬菜...共10多款。嚟到大排档,入乡随俗,打返条庄先,先楝两枝啤一啤,虽然无战斗碗,但啤酒冰镇上枱,喺摄氏超过32度天气,简直透心凉呢度粥底火锅采用嘅粥底坚持冇油、冇盐、冇味精,一入口,粥身口感绵密带dd 胶质,问问"脑细",佢话系用东北米,贪熬粥时有米胎,出嚟特别绵香。粥底每日下昼煲足4粒钟,只用白果熬粥,问佢点解唔用日本珍珠米?佢话成本太高,大排档仔计唔掂条数㖞!哈…真老实今次试咗$218龙虾餐,龙虾肉厚,肉质爽弹,肉蟹有肉,蟹膏橙过'绿宝' 膏鲜甘甜。蛏子新鲜够爽(但size一般),牛肉写明安格斯,但似本地牛,不过唔韧无渣有肉味,收货。黄立䲝份量十足,鲜鱿厚身,咬落嫩滑爽脆兼备但,菜就唔系几掂,老过我丸类似交货,可以不试 小馆用不锈钢锅,更受热,保留更多水份煲粥,好快煲到绵滑效果,我哋3个人,除食餐之外加咗份鲍鱼,但套餐其实好
去年大围粥底火锅店「「锅心」」爆红,今年沙田又出现另一间「隐世贰馆」。 全店供应两款粥底 火锅套餐,分别为$198鲍鱼餐及$218龙虾餐,免加一,有5款不同海鲜、另加鸡件、鲜鱿、肥牛、肉丸及蔬菜...共10多款。 嚟到大排档,入乡随俗,打返条庄先,先楝两枝啤一啤,虽然无战斗碗,但啤酒冰镇上枱,喺摄氏超过32度天气,简直透心凉 呢度粥底 火锅采用嘅粥底坚持冇油、冇盐、冇味精,一入口,粥身口感绵密带dd 胶质,问问"脑细",佢话系用东北米,贪熬粥时有米胎,出嚟特别绵香。粥底每日下昼煲足4粒钟,只用白果熬粥,问佢点解唔用日本珍珠米?
佢话成本太高,大排档仔计唔掂条数㖞!哈…真老实 今次试咗$218龙虾餐,龙虾肉厚,肉质爽弹,肉蟹有肉,蟹膏橙过
'绿宝' 膏鲜甘甜。 蛏子新鲜够爽(但size一般),牛肉写明安格斯,但似本地牛,不过唔韧无渣有肉味,收货。 黄立䲝份量十足,鲜鱿厚身,咬落嫩滑爽脆兼备 但,菜就唔系几掂,老过我丸类似交货,可以不试 小馆用不锈钢锅,更受热,保留更多水份煲粥,好快煲到绵滑效果,我哋3个人,除食餐之外加咗份鲍鱼,但套餐其实好够,各位食家加码前量力而为 建议吃法是先渌海鲜,由贝壳类(蛏子)开始,接着是虾、蟹,然后用细火烚煮鱼类,最后放蔬菜同煮,煮好后,既食到海鲜的咸鲜,亦有蔬菜的香甜味,索尽所有食材的精华。想层次丰富一点,问脑细攞d葱花同吃,劲满足!
结论:无论$198/$218套餐,都有齐蟹、鱿鱼、虾、等贵价海鲜之余,仲有鸡、肥牛丸同菜等,我觉得份量够大,唔需要再散点其他食物,不过店舖属大排档,需然有冷气,但坐得唔舒服,同喺沙田始终无市区方便,可幸嘢食可以,都值一去。