2009-02-23
细个日日都饮鲜奶,直到而家我都仲未"戒奶",所有奶类制品同用奶类制品整的食物,我都好有冲动去食去试,去左北京读书之后更加迷上左yogurt(即系酸奶),一直好钟意伊利的大果粒酸奶,因为够浓够稠,以前真系日日一杯,返左黎香港之后就无饮,而且觉得香港Dyohurt唔够酸味,又唔够稠,唔啱我口味,后来睇到openrice话pret a manger的greek yogurt好味,就成日心思思想食!今日朝去金钟办事,终于买左Pret Pot honey granola yogurt greek style一偿心愿其实我无谂过杯yogurt系咁细杯的,同牛奶布甸的size差唔多,strawberry个款会大D(亦都相应贵多四蚊),要$16已经有D心痛,但系奶瘾发作,好歹都试一次啦!其实就系一杯原味yogurt,上面加D縠物粒,中间夹住raisin,用honey垫底,其实我觉得人地个原意系要我将三层layer搅拌一齐食,但系个杯太细,我觉得一搅就会泻晒出黎,所以只好逐层食头一层的縠物粒够crunchy,咬到叽叽格格声,用黎练牙力最好,但系就无乜味,下面的yorgurt真系够稠,有伊利大果粒的风范,
头一层的縠物粒够crunchy,咬到叽叽格格声,用黎练牙力最好,但系就无乜味,下面的yorgurt真系够稠,有伊利大果粒的风范,而且都够酸,但系有D咸味,我都觉得OK,加左raisin都会觉得甜甜地,不过raisin太少喇!最底的honey真系好甜,甜到食落觉得喉咙痛,再一次令我觉得下次就算预计到会几le hea都要坚持捞埋三层先至好食~
我谂除非下次真系好顺道,如果唔系我都唔会特登买黎食了~