2024-10-29 371 浏览
想黎食好耐,因为系素食餐厅,始终唔系好多人钟意食素,口里说得,身体却很诚实,所以拖咗好耐都唔敢开口,终于有日,唔知点解,因缘际会,开口约了朋友陪同事前有向餐厅备注,本人最近发现自己有麸质敏感,感谢餐厅特意为我安排无麸质菜式🙏🏻红萝卜薯仔汤 - 好有「肉」味,相信系味噌or菇菌类嘅功劳,因为本人亦系pescatarian将近十年,好耐无饮过咁有「肉」味嘅汤了😱有点惊为天人(可能系我太大惊小怪😅)芒果沙律 - 芒果微甜无酸味,沙律酱应该系自家制的,有蒜味,刻意制作成白酱𠮶种杰身的质地牛油果藜麦饭 - 牛油果新鲜而熟成度刚刚好,需知道开到一个靓嘅牛油果嘅成熟度,系要经验昆布萝卜渍物 - 酱汁好味,似海蜇小食的味道(唔sure系咪腐皮?,所以食落口感真系好似海蜇),另外有少量泡菜? 因为份量太少,朋友直头感觉唔到有泡菜,如果多啲泡菜就更好了因为餐厅建议尽量轻声细语,用饍嘅时候大家都下意识少用电话,专注纯粹享受食物,味蕾感观自然放大,简洁的与朋友纯粹的交流,感受纯粹当下,我认为依餐系好舒服好舒服的晚餐p.s. 用饍前,参加咗逢星期一嘅纯粹静坐(非宗教仪式),本身有间唔时🧘🏻‍♀️但未试过坐到一个钟

[温馨提示,藜麦不是麦,作为麸质敏感嘅初哥,都系前排先知,根据维基所讲(🤣)藜麦属于苋科(是植物,非小麦,亦非谷物类)唔好俾佢个中文名呃咗(🤣)]

p.s. 用饍前,参加咗逢星期一嘅纯粹静坐(非宗教仪式),本身有间唔时🧘🏻‍♀️但未试过坐到一个钟咁耐,系非常好的体验
2024-10-28