2020-11-27 350 浏览
又心痒痒想食麻辣嘢,见到湾仔呢间刀削面都几多人,餐牌又有麻辣嘢,就决定入去医下肚。佢个餐牌都系分A,B,C餐咁俾你自由选择,配料有辣有唔辣,令人惊喜嘅系麻辣嘢嘅选择都几多下。拣咗两个𩠌,一个系菜肉云吞,另外一个就系麻辣手撕鸡。因为未食过,怕太辣会食唔到,所以有问可唔可以小辣,店员话可以麻辣分开上俾我,好贴心麻辣手撕鸡嘅份量比我想像中细,不过佢个麻辣真系唔错,麻香,辣又有后劲,好过瘾。菜肉云吞就比较普通,饺皮比较淋,入边嘅菜肉馅都冇乜特别,调味比较淡,下次我应该会试第二种𩠌刀削面质感好正,系比较厚切嘅刀削面,厨房系少少开放式,见到师傅拎住一旧面团,即削即煮,啲面感觉好新鲜口感系烟韧QQ,有啲人可能唔系太钟意,不过我个人系好钟意食有咬口嘅嘢至于个汤,会比较咸,可能因为刀削面比较粗同厚身,汤太淡啲面就会无味挂呢间餐厅我会encore,因为刀削面好食而我又想试多几款麻辣嘢。

2020-11-18