2019-02-12
每次去台北旅行, 指定行程实系鼎泰丰一人一笼小笼包加担担面, 香港开了分店一念起都可以去TST食, 两个人就拣四款吧, 最懒当然系直接拣有图片的.·小笼包6个 (HKD60)皮薄到一个点, 汤汁亦fill到涨卜卜的, 轻轻力夹住个折口位一啖放入口, 全是热辣辣嘅汤汁同美味嘅猪肉碎馅, 食落好新鲜, 奉劝如果想一尝爆汤汁效果嘅朋友可以摊一阵先食, 真心自己食得唒整笼.·台式担担捞面 (HKD50)捞面嘅”担担”sauce浓好多, 花生味劲香, 每一口面都沾满浓汤, 手拉面质够唒滑身.·蒜香粉皮肉 (HKD60)有点谭仔蒜泥白肉feel, 主要以蒜蓉酱带出猪肉片嘅味道. 蒜味同辣椒味好重, 好似我喜欢偶尔重口味(气)一下嘅会好钟意, 佢嘅猪肉无坊间咁肥, 而酱汁都唔会形成一滩油浸住啲肉. 薄薄切片食多几件都唔怕太腻.·绍兴醉鸡 (HKD74)绍兴酒味好香, 完全入唒味, 推介
小笼包6个 (HKD60)
台式担担捞面 (HKD50)
蒜香粉皮肉 (HKD60)
绍兴醉鸡 (HKD74)
绍兴酒味好香, 完全入唒味, 推介