2020-06-04 2541 浏览
好多时听到分子料理,总系会联想到啲古灵精怪嘅食物,有啲似旧式素菜馆,用斋嚟模仿猪肉牛肉鱼肉,唔知点讲,个感觉总系怪怪地。如果带住呢个谂法帮衬厨魔梁经伦嘅Bo Innovation,你会有惊喜。毕竟,一间米芝莲两星餐厅唔可以冇一定嘅食物质素。一餐晚餐食落嚟,你会讶异餐厅嘅心思,由餐厅嘅装修、布置、摆设,每一道菜唔同嘅餐具、洗手间嘅布置、播放嘅音乐,以至餐后提供俾客人攞返屋企嘅怀旧糖果同明信片,都紧扣𠮶餐嘅主题 "Remembering Hong Kong"。至于晚餐菜式,有十几道,每道菜嘅份量都唔算大,唔使惊食唔晒。总体感觉,前菜比主菜出色,食物味道唔错。叫得做分子料理梗系好多食物都系估你唔到嘅,当然有啲人会话,要食炸猪大肠同肠粉嘅味道,不如去深水埗食真嘅好过啦。不过我谂梁经伦系想用分子料理一次过做啲昔日香港小食俾人欣赏,讲得大啲,就系对「狮子山下」精神嘅致敬。

2020-06-01
$2000 (晚餐)