2011-10-07 1153 浏览
有机会黎到Le Jardin de Joël Robuchon享用高级西餐,深感十分荣幸!大家可能会觉得好奇怪,点解同一个地址会有三间唔同o既Robuchon餐厅架呢?!XO未去哂三间名字相近o既餐厅之前,一路都以为佢地D餐牌系互通o既,点知原来三间所提供o既食物都好唔同,就算有相同,价钱同份量都绝对唔一样,等小弟简略地讲解一下:Le Salon De Thé de Joël Robuchon ("Le Salon De Thé" 可解作「茶室」)系一间咖啡/茶室,主要食物系西饼,三文治,玫瑰形雪糕,等等。负责店内西饼o既系日藉o既中村师傅。L'Atelier de Joël Robuchon ("L'Atelier" 可解作「工作坊」)系一个围绕住开放式厨房o既吧枱形餐厅,有多款tapas式小碟,客人可以一边进膳,一边欣赏厨师们o既厨艺表演,气氛轻松。Le Jardin de Joël Robuchon("Le Jardin" 可解作「花园/果园」) 系名副其实o既Fine Dining,由环境,服务,到食物,由外表到内在,所有野o既要求都比较严格同讲究,当然价钱亦不例外啦。Robu

Robuchon餐厅o既装修多以红黑为主,听讲系大厨御用设计师o既signature 颜色。Le Jardin地方同座位比出面阔落,灯光柔和,空气好够流通;身材「健硕」o既爸爸重大赞D皮櫈够大又舒服
(据说是真皮也)!

当晚一行十人,因为爸爸同XO o既声线比较响亮,所以特别安排左间房等我地唔洗咁失礼,大家又唔洗咁拘谨
。衣著整齐,态度温文儒雅o既服务生们非常细心,一入门口就帮客人续一挂起大褛,加櫈摆放女士们o既手袋同战利品。落单时,经理亲自推介美食,更预备好几份以不同招牌菜式组合而成o既餐单比大家参考及选择。见我一边抄写笔记,哥哥重慢慢详述每道菜式o既结构同烹调放法,感激感激!

L’AMUSE BOUCHE (开胃小点)- Pumpkin Custard with Bacon Foam and Bread Stick:底层系滑滑o既南瓜custard,面层系好有分子料理feel o既烟肉味泡沫。用杯顶上脆脆o既面包条,点入面头o既咸味泡泡,加埋有粒粒南瓜o既甜custard,无论系口感或味道都好有层次,成功地一边娱乐XO同其他男士们o既味蕾,一边令主妇们敬佩厨师o既厨功同心思
Pumpkin Custard w/ Bacon Foam & Bread Stick
LE CAVIAR OSCIÈTRE(Osciètre鱼子酱) - Caviar Box:招牌菜之一o既鱼子酱盒连个卖相都独特过人,完全冇令客人失望!大家请留意下图,餐厅为依道菜专登订造印有大厨Robuchon先生名字o既盒架
,真系high!颜色抢眼o既碟同碟上o既匙羮仔都好别致,特显出鱼子酱o既高贵气质。盒内原来有四层:最底系鲜甜o既阿拉斯加蟹肉,中间夹住龙虾啫喱 + Fennel Puree(茴香蓉),面层再舖上鱼子酱。小弟食鱼子酱机会唔多,喺自助餐食过o既鱼子酱都系跟面包食。今次师傅特制o既宝盒用不同层次去中和鱼子酱o既咸味,亦同时带出蟹肉o既鲜甜味,又产生不同o既口感,真系好出色,不得不拍手叫绝
,不愧为Robuchon大师o既代表作啊!
Caviar Box
LE BROCOLI(西兰花)- Broccoli cream soup flavoured with nutmeg and bacon:唔系菜「粉丝」o既XO仔只系试左一口,OK啦。唯一感想系依招用烟肉黎帮西兰花忌廉汤黎调味,就好似我地中国人用金华火腿煲汤咁
Broccoli cream soup flavoured w/ nutmeg & bacon
LA LANGOUSTINE(小龙虾)- Scampi raviolis with black truffle and foie gras sauce:又香又甜o既意大利馄饨好足料,皮够薄,小龙虾馅劲爽,最重要系唔会食到成口面粉;黑松露拌鹅肝汁o既味道香浓得黎好够lite,真系好精彩
Scampi raviolis w/ black truffle & foie gras sauce
LES SPAGHETTI(意大利粉)- Spaghetti with a poached egg and sea urchins:人气食品之一,所有材料更系「卖飞佛」,爸爸话好似为小弟度身订造咁
!如图所示,海胆份量绝不吝啬,味道十分鲜甜
;半生熟o既流心温泉蛋亦香滑非常。XO听从建议全部搞匀黎食,真系唔会太creamy,成碟食完一D都唔觉滞,重可以连碟上剩余o既汁液都捞埋
,ummm...认真一流!
Spaghetti w/ a poached egg & sea urchins
LE BLACK COD (银雪鱼)- Cod fish fillet marinated in sake and mirin with miso sauce:虽然鱼油充足,肉质又够甜嫩,不过比起其他菜式,依味喺日本餐厅经常食倒o既银雪鱼就好似平凡左少少;唔系话佢水准唔够,只系觉得欠缺左一份「哗!」啰
Cod fish fillet marinated in sake & mirin w/ miso
LA CAILLE(鹌鹑)- Free-range quail and foie gras, served with mashed potato:师傅张鹅肝放入鹌鹑内,真系好有谂头。鹌鹑外壳搽左层甜甜o既酱汁,同个带咸o既鹅肝好合得黎,非常之野味之余,鹌鹑肉亦唔会干。碟角上o既「松露薯蓉」原来系Robuchon先生手本名菜之一,松露散发阵阵香味,薯蓉软滑得黎溶喺口𠮶种感觉真系非笔墨能够形容,简直可称得上系XO食过最正o既薯蓉呀
Free-range quail & foie gras
L’AGNEAU (羊)- Lamb cutlets with fresh thyme:平时好怕食羊o既XO可以证实,羊仔肉质嫩而软,味道一D都唔苏,真系食到嘴lam lam
!伴碟o既芝士溶茄子烟烟韧韧,味道都好得意。有样野,真系唔讲唔知道,用黎煮依道菜o既羊仔原来系未戒奶架
,所以羊仔o既骨重好幼小!妇女们听左觉得好残忍
,不过小弟觉得其实食肉本身就系要杀生,只系食o既时候唔知道过程个心可能会好过D?!
Lamb cutlets with fresh thyme
甜品时间,姐姐仔带左我去参观个好有睇头o既甜品车,虽然冇人点车上o既糕点,但系都影左幅相同大家分享
LE CHARIOT DE DESSERTS (Dessert Trolley)
LE MINTY - ‘’Caraibe’’ Chocolate Molten Gâteaux Accompanied with Mint Sorbet:此乃XO最喜爱的甜品哦!进化左o既心太软,外皮香脆,内藏酒精,而且够热够流心,配上薄荷sorbet令到整体冇咁溜,重意外地加添左一份清新感,凉透入心,不得不向大家推介
LE MINTY
Fruit Bowl(生果):对非常注重健康o既主妇黎讲,餐牌上o既甜品不甚吸引,所以经理好细心地为佢地安排咗D水果拼盘。每款生果都好够涷,而且细细粒容易食,唔需要切,食得干净俐落。
Fruits
Petit Fours(小甜点):最怕浪费食物o既XO觉得Petit Fours份量同size刚刚好!虽然朱古力迷o既我对macaron底下o既金色朱古力豆情有独钟,但系都要赞下烟烟韧韧o既啫喱粒,半松脆o既macaron,同松软o既madeleine,味道唔会太甜,好够lite。
Petit Fours
Expresso:食到咁饱,小弟就叫左杯特浓咖啡帮助消化,味道香浓得颇有惊喜

有机会可以品尝名厨Robuchon 先生o既得奖名菜,以及亲身体验到色香味俱全o既高级西餐,心情极度兴奋之余,自己都觉得劲有口福呀

后记:
1) 好多人都未必知道,原来餐厅系有提供代客泊车服务o既
!大家只要停架车喺置地文华东方酒店(The Landmark Mandarin Oriental Hotel )门口,同个哥哥仔讲话系去Robuchon 餐厅食饭,佢就会比张飞各下,埋单时比餐厅盖章确认,咁就得架啦。

2) 大家黎Robuchon任何一间餐厅食野时,记住系唔可以带酒或蛋糕架!三间餐厅o既酒牌系一样;牌上o既种类繁多,而且价钱亦相当合理,所以唔比客人自带酒水绝对有道理!
2011-02-23
$2000 (晚餐)
Caviar Box
Free-range quail & foie gras
Lamb cutlets with fresh thyme
LE MINTY
Fruits
Petit Fours
  • Pumpkin Custard with Bacon Foam and Bread Stick,LE CAVIAR OSCIÈTRE,LES SPAGHETTI,LA CAILLE,L’AGNEAU ,LE MINTY