星期六难得唔使番工,约左好姊妹去cafe坐下。位于善庆街楼梯旁的小清新,虽然比较难揾,离地铁站嘅距离都比较远,但系都唔阻我地揾好野食的决心。细看之下原来系 Return 的第二家分店,饮品由Return Coffee 主理,加埋由Fast Gourmet 主理的食物,直头心心眼!难得好天,所以在室外用餐吧。今次仲新推出左两款流心牛角包,左边系已经切开左的海盐焦糖咖啡 ($28),同右边的龙虾汤 ($42)。呢度的 牛角包系自家制,原来餐厅楼上有厨房,所以刚刚焗起嘅牛角包松脆非常,咁啱撞正出炉你就发达了!流心效果令人哗一声!海盐焦糖咖啡味系冻食,mousse 都比较甜,甜品的好选择!而我就钟意龙虾汤多d,好似饮紧酥皮龙虾汤的感觉!另外后面的afternoon tea set 分别有 cream bulee, 鸡肉肶, 慢煮黑松露蛋。好好彩喺 weekend食到,原来系weekday 限定架。weekend 去到记得问下店员有无!黎得Return点可能唔介绍signature drink? White Charcoal 就好似一幅国画一样咁靓,饮落去有淡淡的竹炭味,加上浓厚嘅奶泡喺面,绵滑

黎得Return点可能唔介绍signature drink? White Charcoal 就好似一幅国画一样咁靓,饮落去有淡淡的竹炭味,加上浓厚嘅奶泡喺面,绵滑有趣。睇得又饮得!全香港得Return Coffee有得饮咋!

另外,见有少少饿亦试左几款由 Fast Gourmet 主理的菜式,又有意外惊喜!

话梅腌过的车厘茄酸酸甜甜,加上爽脆嘅青瓜丝,仲有健康嘅藜麦同埋薏米,怕冇味嘅原来主厨仲用咗蜜糖芥茉酱来做dressing,有点刺激!底下重铺左盐焗嘅红菜头,饱肚得来有少少清新。
主厨好有心地加入左Super food,为繁忙嘅都市人来打造多点健康。

48小时慢煮黑毛猪

黑毛猪用上48小时慢煮的技术,将所有油份都逼出来。而面头加上了打碎了的藜麦,形造了呢一个吉列的感觉。伴碟嘅酱汁有来自法式传统烹调嘅白酒煮苹果蓉,同埋甜甜地嘅南瓜蓉,正正减轻左黑毛猪嘅油腻感。

切开咗睇落虽然有啲肥,但系食落口口感软绵绵,绝对唔会食到成口油。而肉质能够保持juicy! 而我最钟意嘅系面头的外皮,有少少烧烤嘅感觉。

试咗两款慢煮嘅菜式,感受到主厨对于食物嘅认真,同热情。记得临走打算买一个牛角包比屋企人食,主厨细心咁解释担心路途上会令到品质有变,宁愿忍痛唔做我生意,都好想客人能够品尝到原原本本嘅食物质素。呢一点真系好令人敬佩。所以下一次我都系乖乖地带埋屋企人黎试吓啦。

呢一度除咗又好饮嘅咖啡之外,仲有用心煮嘅西餐,所以一日之间无论边个时段你都非常适合。