2022-06-25
喺佐敦附近行过,见到有呢一间小店,见佢写住古法濑粉,就行过去睇一睇,发现原来佢都有萝卜糕卖。而且装修简洁,设计亦都好新潮,可以用自助贩卖机购买你钟意嘅嘢食。边个话萝卜糕净系中国新年先可以食?我就嚟要去英国,所以要食多啲香港本地可以食到嘅食物,而萝卜糕就系其中之一!非常挂念妈妈每年自家制嘅萝卜糕,用料十足,会落江瑶柱、冬菇、肥肉、腊肠、虾米等。睇过食评见到呢一间小店佢哋买嘅萝卜糕亦都好受街坊欢迎,所以我决定要买一底返酒店煎嚟食当早餐。佢送一个保温袋,入边嘅萝卜糕系用真空包装,感觉非常卫生干净,唔使怕有细菌。佢仲一用一个法式陶瓷盘去装住,用完洗返干净可以用嚟装其他嘢,所以价钱贵少少都抵返晒。俾大家睇吓佢个横切面先,你见到有虾米、腊肠、瑶柱、猪肉等,就同我妈妈整嘅差唔多,都系用心之作。一底切开,都差唔多总共有廿块,分量十足。食萝卜糕就当然系落少少油、然之后将佢煎到四面金黄,外层脆脆,内里软熟。由于佢萝卜糕10分足料,所以食起嚟可以品尝到萝卜嘅清甜香味,仲有𠮶啲干嘅配料煎过之后既香气。本身谂住食几旧,最后一次过将剩低同男朋友一齐食晒。我会好挂念香港嘅萝卜糕,包括妈妈牌同埋呢一间小店出品嘅!
一底切开,都差唔多总共有廿块,分量十足。
我会好挂念香港嘅萝卜糕,包括妈妈牌同埋呢一间小店出品嘅!