2015-07-05 14458 浏览
第一年既拍拖纪念日,男朋友本来话要带我去食个浪漫晚餐 ,但拣来拣去,有情调而又高尚既西餐厅,main course通常都系牛扒 !猪仔知我皮肤敏感戒食牛肉,所以改为向buffet著手,拣左帝苑酒店既”雅苑座”。帝苑的浪漫~怕羞仔巧紧张,一个月前已经谂定兼book埋枱 ,仲话指定要坐系园林区,侍应生就话座位系先到先安排,所以猪仔6点未半就已经拖住我去攞位嘞 !椰林树影既花园雅座 ,第一时间映入眼帘!微微柔和既射灯,越南风味既大吊灯笼,映照著中央既水池,犹如身处伊甸园 啊!我地咁早到,当然坐到心仪区 喇!坐低无耐,体贴既侍应生就来帮我地既椅背套上椅套。时间尚早,影下相先 ,唔少得影返d温馨合照,友善既侍应生仲话唔够可以再影多几张呢 !之后侍应生交左两张绿色卡仔俾我地,温馨提示话一阵buffet开场,记得去攞鲍鱼  呀!每枱每人限量一只既蚝皇翡翠扣鲍鱼,炆得够腍又入味, !巡场一圈,发现有巧多美食呀 ,奈何眼濶肚窄,睇怕每样食一件都食唔晒喇 !一于食我至爱既热盘先 : -羊架 : 厚肉质嫩,少膻味!香煎大虾 : 弹牙好味!鹅肝多士 : 鹅肝厚厚的,入口即溶又
第一年既拍拖纪念日,男朋友本来话要带我去食个浪漫晚餐

帝苑的浪漫~
怕羞仔巧紧张,一个月前已经谂定兼book埋枱
!椰林树影既花园雅座
啊!
我地咁早到,当然坐到心仪区
 呀!每枱每人限量一只既蚝皇翡翠扣鲍鱼,炆得够腍又入味,
蚝皇翡翠扣鲍鱼
巡场一圈,发现有巧多美食呀
,奈何眼濶肚窄,睇怕每样食一件都食唔晒喇
!一于食我至爱既热盘先
: -
羊架
: 厚肉质嫩,少膻味!
香煎大虾
: 弹牙好味!
鹅肝多士
: 鹅肝厚厚的,入口即溶又唔会腻,多士够香脆,连食两件!
黑松露蛋白多士
: 松露味浓厚。
姜葱蚝
: 够鲜味。
香煎龙脷鱼柳
: 啖啖厚鱼肉。
清蒸海斑:
唔够嫩滑,有点腥!
美国特级烧牛肉
: 猪仔切左一小块俾我试下,似五成熟,超级鲜嫩,牛味十足,仲好juicy添!
串烧有巧多款
,计有粟米、南瓜、茄子、甜蕃薯、鲜菇、牛脷、虾等等,我剩系拣左鸡软骨,有咬口!
见到有巧多唔同种类既肠呀
, 每款试,大致上差不多味道,较深刻既有鸡骨肠
,皮够香脆,好口!
海鲜墨鱼汁饭
: 有鱼、虾、鱿鱼圈等等鲜味海鲜,墨鱼汁饭带点硬身,味道唔错!
烧味部有海南鸡饭、叉烧、烧猪、鸡、鸭、红肠等等美食,但肚仔唔争气,放弃晒
……特别系嫩滑海南鸡饭
,都无位试!
仲有西班牙白毛猪风干火腿伴哈蜜瓜、即煮贝类、海鲜
等,我谂要揾日再来试嘞
自助餐除左每人包一杯餐茶外,亦有任斟既橙汁、柑桔柠檬汁,拣左醒胃既柠檬汁,解渴之余又可以消济呢

食下剌身寿司
, 刺身柜有吞拿鱼、八爪鱼、鱼、油甘鱼等,我剩拣至爱既三文鱼,肥厚味美!估唔到有火炙寿司
,我拣左玻璃虾、鳗鱼、左口鱼来食,师傅系咁咦烧左几下,火喉似乎唔多够啰, 卖相变白左, 唔够靓仔
,不过d刺身好好食,旧饭亦够黏系真既
刺身、火炙寿司
食冷盘喇~
烟三文鱼
: 卖相靓仔,卷成一朵朵,激似花之恋
㖞,厚身鲜味,咸度适中!
蓝青口
: 够新鲜。
阿拉斯加长脚蟹
: 味道淡,肉质刚好,但唔够鲜甜。
面包蟹
: 蟹钳肉爽甜。
冷盘、海鲜
有巧多种类既火腿、芝士、沙律等,通通无试啊!因为接下来要食我既最爱~甜品
。睇中咩,就同师傅讲,他会攞俾你……
美国芝士饼
: 芝士味的确浓郁,质感实中带腻,唔够幼滑,唔系最好!
拿破仑
: 有吉士、士多啤梨、蓝莓等,层次够酥脆!
蓝莓芝士饼
: 甜度刚好!
蜜桃批
: 比较甜,饼身较软腍。
朱古力蛋糕
: 朱古力味淡,蛋糕唔够松软。
蛋糕
朱古力冰皮卷
: 烟烟靱靱,好好味!
朱古力班尼斯
: 朱古力味刚好!
芒果奶冻
: 带点酸甜,奶味淡。
果仁奶冻
: 果仁香脆,奶味淡。
甜品
班㦸有原味、班兰味
: 贪新鲜既我,梗系拣班兰味喇,巧香滑既皮,仲要加番球H记芒果雪葩,再加d杏仁片、朱古力酱等,自创酸甜惊喜lol
班兰味班㦸加H记芒果雪葩
唔够喉添,再来两球H记雪糕先,有士多啤梨、咖啡、冧酒提子等,拣左至爱既云呢嗱及朱古力味,食埋个脆脆甜筒,yummy!
Last round, 食埋d生果先, 西瓜、哈蜜瓜够鲜甜多汁,火龙果唔够甜, 蜜瓜就无试到嘞。

场内不时向起悦耳动听既琴音,琴师不时自弹自唱一些怀旧情歌,烛光映衬下,巧浪漫
啊!间中有个别客人点唱生日歌,欢乐之声,响之不尽!
谢谢猪仔
,带我过左一个浪漫既晚上

2015-07-01
蚝皇翡翠扣鲍鱼
刺身、火炙寿司
甜品
班兰味班㦸加H记芒果雪葩
  • 烧牛肉,羊架,鹅肝多士,火炙寿司,刺身