2024-02-09
系Rosewood酒店嘅意大利餐厅BluHouse一直系我checklist之中✅室外有signature蓝白色打卡位,而室内就好比意大利地道餐馆一样,颇有情调。呢晚终于有机会嚟试试,甫进内即见到一排放满唔同品种、size嘅芝士、火腿,仲有售卖意粉、酱汁、橄榄油嘅corner。一行8人可以试匀餐厅唔同前菜、肉类、薄饼、意粉、甜品,可以大快朵颐🤰🏻听过坊间对餐厅嘅评价好坏参半,但自己试过之后觉得大部份菜式味道都系水准之上,以酒店餐厅嚟讲人均消费亦唔太贵,不妨一试😛🧀手工意大利芝士拼盘有几款芝士,由浓至淡食起,品尝唔同风味。沾少少蜂蜜又几特别😗😗🐙八爪鱼橄榄沙律八爪鱼超级软腍,配以橄榄油,简单好食😋🥩意式生牛肉片混合黑安格斯牛肉、茶树菇、巴马臣芝士等,经典意式前菜。🍕传统烤圆形薄饼薄脆pizza铺上大量火箭菜、24个月parma ham,仲有一大旧完整嘅burrata cheese,呢个配搭就咁睇已经够煞食。切开即渗出流心芝士酱😍😍香滑嘅芝士加上少少咸香嘅火腿,口感味道皆丰富👍🏻🦞龙虾阔条面Sharing plate,有原只加拿大龙虾,阔条面al dente口感不错,龙虾虽啖啖肉但肉质较韧
🧀手工意大利芝士拼盘
🐙八爪鱼橄榄沙律
八爪鱼超级软腍,配以橄榄油,简单好食😋
🥩意式生牛肉片
混合黑安格斯牛肉、茶树菇、巴马臣芝士等,经典意式前菜。
🍕传统烤圆形薄饼
🦞龙虾阔条面
Sharing plate,有原只加拿大龙虾,阔条面al dente口感不错,龙虾虽啖啖肉但肉质较韧😅系全晚最为失色嘅菜式。
🍗招牌烧鸡
原只烤走地黄油鸡非常大只🤣先以盐水腌制6小时,再以明火慢烤,我食咗鸡胸部份,肉质都够嫩滑juicy💦又少许油香又唔会太油腻。鸡皮烤得够油润👏🏻
🐟风味烩鳕鱼
好少可鱼类菜式如此深得我欢心🥰鱼肉嫩滑到不得了,几近融化口中。鲜味就唔算好食到,但胜在完全唔腥👍🏻
🥩红酒烩牛面颊
牛面颊烩到超级无敌腍身,一切即化😻😻融系口中嘅口感一流。加上浓郁嘅红酒汁,无得输😽
🥦橄榄油炒西兰花
🍰甜品
甜品可以去出面嘅甜品柜慢慢睇慢慢拣,款式又多又靓🤩大部分都系意式经典甜点,仲有gelato🍨Tiramisu好湿润,好香咖啡酒味😙沾上开心果碎嘅脆筒唧入西西里柠檬馅,酸爽醒胃。拿破仑cream cake带点士多啤梨酱都唔错。其他大部份味道都几好,不过大部份款式都有唔少cream比较腻,建议每人share少少已经好够🤪
🥂白酒
人均消费:$650