2020-12-09
今日同左个fd去左将军澳食韩烧,个环境同啲人都令到我好有置身韩国嘅感觉。未开始食野,净系叫野食就已经觉得间铺好贴心,佢唔似其他韩烧咁一碟一碟叫,而系一块一块咁叫,个餐牌咁多款野食,如果唔系可以逐块叫点食得晒!所以我同我个fd就一于每样黎两块,成份menu每样黎两块!等紧野食嘅期间我地就出左去出面睇下有咩饮同野食夹。去得食韩烧,配菜当然唔少得!夹左碟泡菜同芽菜食,都几好味,作为前菜开胃得黎又帮助消化。除左配菜佢都有其他小食,例如沙律同汤,不过我地就留肚等食肉~唔洗3分钟啲牛猪鸡羊同海鲜都到齐晒,我地就边烧海鲜,边烧牛。啲牛嘅厚度啱啱好,又唔会太肥,好快就熟,放入口咬落去,啲牛汁出晒黎,唔同牛都一样咁好味!再黎烧猪羊同鸡,全部都好滑好juicy,一个字,正!最后再食埋啲芝士蚝,带子,仙贝同鲭鱼,全部都好入味,简直系喺海陆两边走黎走去食大餐!正所谓甜品系第二个胃,最后梗系食埋甜品先走。先唔讲佢自家制嘅甜品,净系有某牌子嘅低卡雪条已经够晒正。再食埋佢嘅oreo布甸,牛奶布甸同吉士泡芙,哗!满足!