好耐之前无意中揾到呢间餐厅既时候已经想食,毕竟系谢霆峰既助理所开既,而且谢生近年热爱煮食,由节目煮到去电影😂,咁相信佢既助手都有一定水准🤔。但原来餐厅成日都full booking所以想食要预先约定喇🙆🏻。果阵同男朋友介绍SHELL既时候佢仲以为我要去食石油🤦🏼‍♀️,不过后尾佢都比我搞到好想试。终于今日比我地食到喇(´▽`)~~我当日十二点几先打去预约当日晚上既位置,好彩都有位,lucky girl^.^,临收线前电话入而个姐姐仲同我讲今晚见(*¯︶¯*)。SO WARM⭐️好啦,废话少讲💁🏻入正题。环境:地方并唔难揾,离炮台山地铁站都系行一阵5分钟左右就会到。餐厅内部装潢简单,主要以黑色为主,墙上有大量明星既合照,但我最钟意既系佢幅画同埋墙上挂系到既装饰,为整个店的感觉增添不少。其实最令就系门口果两枱,如果同朋友饮野坐系出面实好正,但可能有机会要食尘,因为系街边既关系。好多位都有人订左👇🏻蒜头人的餐牌(我:😹点解唔系贝壳人)‼️餐牌内部分食品价钱已更改‼️*部分食物餐牌中并没有提供,请看店内的黑板。*由于小妹太懒,所以所有菜名都系跟单据上显示既所打。食物:1.Black Garlic Br

环境:

好多位都有人订左👇🏻
蒜头人的餐牌(我:😹点解唔系贝壳人)
‼️餐牌内部分食品价钱已更改‼️
*部分食物餐牌中并没有提供,请看店内的黑板。

*由于小妹太懒,所以所有菜名都系跟单据上显示既所打。

食物:

1.Black Garlic Bread $60
Black  Garlic  Bread
纯粹见到好多人食完都话唔错,身为喜欢面包既人当然都要试下,但价钱起左,感觉有小小略贵呢。

六十元正有五块包,由于个包黑蚊蚊,所以影出黎都唔系好明显呢,但只碟几令几特别。

味道方面,食第一块既时候个人感觉有微微的苦,面包是热的,咬落个皮有小小脆,中间就系软软的。而食第二块既时候就感觉到原来有小小甜,个包既其中一面涂上左蜜糖?唔太清楚,反正就系甜,食落成个感觉几特别,而且蒜味唔会太劲,系可以一试既。

2.Caprese Salad $78
另一半餐餐都要食菜,于是点左个沙津,点知原来唔系普通沙津咁有菜,而系只得番茄同水牛芝士,但却令人惊喜。非常值得一赞既系呢一碟沙津竟然令到唔钟意食生番茄既我都食左两大块!虽然望上去好似好普通,但食落你就知系好野。男友同我都觉得番茄唔系一般街市买到既番茄,而系高级既番茄黎,因为食落好甜、好有汁,而且冇平日食番茄果种酸感。搭上食落好似豆腐咁既水牛芝士,感觉清新又不会太腻。店中选用既番茄为此增添不少色彩。
突如其想,唔知呢个沙津夹黑蒜包系点既味道呢?哈哈。
3. p6 pizza $98
由于得2个人所以就叫左个细既PIZZA,内有黄椒、青椒、红椒、火腿、芝士。食落第一块个人感觉有阵怪味⋯系臭脚味╮( ̄▽ ̄"")╭,于是即刻叫男友试下,佢就话咩味都冇,所以我就食埋第二块再定断。但结果第二块系正正常常,不过因为果一块既味道令我对呢碟野减左唔少分。但整体黎讲都系好食,而且芝士拉到丝,但同普通PIZZA无别,只系系黑色同埋火腿不同。
4.Black Truffle w/Mixed Mushroom Risotto

*With Scallop $168
跟风食系列,卖相相当吸引,只碟好令( ̀⌄ ́)。

虽然平时最讨厌菇类既食物,但今次食落还可接受,黑松露味不大,多数都系菇既味,而带子食落普通。饭方面食落口感特别,小小硬但成碟夹埋食落岩岩好,而且粒粒分明。

6. Lemonade $28

纯粹口渴而点,普通的柠檬汽水,再加返几片柠檬同冰咁,是7-11都能买到的饮品。
Lemonade
服务:

打去订左位之后,晏就又会打黎comfirm多一次,搞到尝醒左我训晏觉(╯▽╰)扣0.5分,但收线前又同我讲今晚见,就算喇。由于同男友六点半入座,餐厅只有我地两个所以上菜速度快靓正,而且侍应姐姐见我地食完前菜就好快主动咁帮我地换过只碟😊。整体十分满意。
2017-03-08
$237.5 (晚餐)
Black  Garlic  Bread