S
2021-08-22 254 浏览
餐厅时间安排本身我哋book咗7:00,目的唔系为咗睇表演,纯粹去食餐饭,7:00去到出面一大条长龙,等咗一段时间先入到去,我哋叫完嘢食,嘢食黎到,已经7:50,8:00餐厅同事走嚟同人讲last order😅本身话9:00有live band表演,由于表演嘅时候全部食客不能够食嘢同饮嘢,所以9:00前要食完收好晒杯碟,点知8:15表演𠮶队band有个人走出嚟开咪同所有食客讲,话想唱多几首歌,所以”建议”我哋早15分钟完。其实,餐饭都成千蚊,我切块扒都要时间,饮嘢都要时间,要我早15分钟食完饮完其实都真系差好远,要滚水渌脚咁食,本人表示不解,你想唱多只歌唔关我事架,我俾钱食餐饭,系去enjoy食物,唔系俾钱你唱歌,点解要将你想唱多只歌建筑喺人哋痛苦身上?平日返工食饭已经赶,而家weekend想慢慢食餐饭都俾你催,其实你”建议”人食快啲俾你唱多啲歌,其实即系比紧pressure人。餐厅负责人俾佢提出呢个咁嘅要求其实系完全唔应该,点解唔系佢随时ready,见到所有人提早食完嘅话,佢就即刻提早演出呢?再唔系,你咪原定时间演出,迟少少完啰。不过个人建议,你咁钟意唱,不如自己开个演唱会唱饱佢会好
餐厅时间安排

其实,餐饭都成千蚊,我切块扒都要时间,饮嘢都要时间,要我早15分钟食完饮完其实都真系差好远,要滚水渌脚咁食,本人表示不解,你想唱多只歌唔关我事架,我俾钱食餐饭,系去enjoy食物,唔系俾钱你唱歌,点解要将你想唱多只歌建筑喺人哋痛苦身上?平日返工食饭已经赶,而家weekend想慢慢食餐饭都俾你催,其实你”建议”人食快啲俾你唱多啲歌,其实即系比紧pressure人。餐厅负责人俾佢提出呢个咁嘅要求其实系完全唔应该,点解唔系佢随时ready,见到所有人提早食完嘅话,佢就即刻提早演出呢?再唔系,你咪原定时间演出,迟少少完啰。不过个人建议,你咁钟意唱,不如自己开个演唱会唱饱佢会好啲。。

餐厅食物质素
睇完食评叫咗个8oz牛扒,加个鱼,tiramisu,1杯cocktail加1杯mocktail
1.牛扒望落去以为好厚,原来只系错觉,最厚嘅𠮶个位,成旧都系脂肪,根本唔食得。同埋呢件牛扒真系有8oz?块牛扒食得落肚嘅肉位大概只有0.5cm厚,我曾经食过尖沙咀某社企,人哋餐牌都系话8oz,但人哋块扒一样大细,但有起码1.5cm厚,一系就系社企大赠送,一系就系呢间嘢偷工减料

(附上下面对比图:某尖沙咀社企8oz牛扒)

2.个鱼只能够讲好失望,肉质唔好食,连埋配菜食都唔好食,又干,真心建议不如take this item off the menu算

3.个tiramisu讲起就嬲,$148,叫嘅时候以为咁贵,个份量一定大过平时好多,或者味道世界顶尖,无人能及。点知原来得一个人份量,味道系正常,个cheese打得唔太杰,口感ok,但唔美观,冇卖相,唔好意思,完全唔值呢个价,完全系rip off,个人认为咁嘅份量咁嘅质素,只系值$60-70,完全唔值得叫,令我有种俾人呃,俾人rip off嘅感觉,真系好失望

4. 杯cocktail 亦都好细杯,应该系平时嘅6-7成份量,同埋太甜

餐厅场地及服务
装修ok,有个大电视卖下嘢食广告,帮啲band卖下广告,啲广告系美观,睇得出有心机整,每张图嘅设计都consistent。服务上ok,一揾同事好快就会帮手,都好有礼貌。坐位上,如果你好彩有得坐圆枱,会坐得几舒服,但如果坐二人枱,张枱会太细,唔系好够摆嘢食,有少少压迫感。唔知系场地音响问题,定系live band问题,live band表演嘅时候,每一句我净系听到一两只字,背景音乐同乐器好大声,唔知佢唱乜,基本上净系听到佢喺度叫,其实真系唔系好enjoy到。

总结:以后唔会再夜晚去食,晏昼去食个tea好食好多,食tea性价比会好好多。夜晚去比咁嘅价钱食,应该有好多其他西餐厅食物质素/份量比呢间更加好,所以夜晚唔会再拣呢间,not worth it
2021-08-21