2016-07-20
最钟意食奶黄月饼。同事带左Valerie 既奶黄月饼比我试完之后一试难忘, 谂住上佢地既FB 订奶黄月饼自己食,睇完后原来佢地有做其他西饼蛋糕,所以又事了迷你奶黄月饼4件装图案系Valerie 铺头名,细心d 睇系一只兔仔,好得意开头觉得月饼size 好细,切开原来都好足料好实。月饼皮好香奶油味,焗热左仲有d 松脆。入面奶黄馅好香,食到一粒粒打碎左既蛋黄,而且味道唔会太甜唔会漏,自己一口气已经食左2个。好后悔唔order 8 件装但原来佢地仲有出绿茶味月饼,可以encore 试下先就系因为订月饼,所以出左事买多左3件cake包装得好好,每件cake 都固定痴住唔易移位,仲放埋冰袋系入面,非常细心又实用Salute to Rocher 向金莎致敬相信黎订Valerie 既人无可能唔订呢件蛋糕。外貌已经非常吸引,同一粒金莎无异,打开金色包装纸,已经闻到招牌金莎香味。切开睇睇,原来系朱古力脆皮,再加一层云呢拿慕丝酱,包住金莎既榛子朱古力同果仁。感觉似曾相识但又好创新,似曾相识系味道真系好接近金莎,但口感上同金莎又有分别。外层脆皮加慕丝好似食紧雪糕甘,之后再有朱古力酱,口感上的确有d 唔同。
就系因为订月饼,所以出左事买多左3件cake 包装得好好,每件cake 都固定痴住唔易移位,仲放埋冰袋系入面,非常细心又实用 Salute to Rocher 向金莎致敬 相信黎订Valerie 既人无可能唔订呢件蛋糕。外貌已经非常吸引,同一粒金莎无异,打开金色包装纸,已经闻到招牌金莎香味。 切开睇睇,原来系朱古力脆皮,再加一层云呢拿慕丝酱,包住金莎既榛子朱古力同果仁。感觉似曾相识但又好创新,似曾相识系味道真系好接近金莎,但口感上同金莎又有分别。外层脆皮加慕丝好似食紧雪糕甘,之后再有朱古力酱,口感上的确有d 唔同。 Crunchy Lemon 柠檬脆脆
食完甜既就黎个酸既
粟米片上放左柠檬慕丝,估唔到系甘夹。食得柠檬味既"甜品", 就希望佢够酸,唔好唔上唔落, 柠檬脆脆就做到钟意酸味既人既口味,当你一口咬落去觉得酸既时候,下面既脆脆又会冲出黎救番你,粟米片食落仲好脆,味觉同口感都满足到 Uji Motcha Roll 浓香抹茶卷 必需要讲呢个真系好食到想喊抹茶卷上面有士多啤梨,士多啤梨应该拣过因为好甜仲有d 忌廉同花,卖相已经赢晒!抹茶卷外圈系又香软既海棉蛋糕,包住入面既系抹茶慕丝好香浓既抹茶味,呢d 味绝对唔系就甘加几滴香油就做到,好真材实料。雪冻左好似食紧雪糕甘。 夏天食到真系好感动普普通通晚绿茶卷都做到甘出色,令我对佢地既绿茶product 好有信心,好想试佢地个绿茶月饼!
后尾先知原来Valerie 系openrice 排名第3既餐厅。 对于甜品黎讲真系好唔易,食完我完全明白点解佢地会排得甘高