过了繁忙的一周,又系时候出去揾好嘢食。同行友人尖沙咀剪头发,剪完顺便过海去中环。同行友人的友人介绍了一间越南餐厅,一直想试,就趁今天晚上好好享受一下。原来呢间餐厅出名在冇加味精,相当有住家feel。有a la carte menu ,但系由于周六晚上冇理由唔饮杯酒,所以就选择了佢哋嘅tasting menu。Wine tasting就系要慢慢食,佢哋菜单上到去有七八道菜,算唔少,所以仲有人帮你配埋酒,简直系享受米纸卷嘅馅料系牛肉,好足料再配上自家制酸酸甜甜谢酱汁,夏天食好开胃感觉好清新。北海道元贝menu虽然写错左字,但系味道唔错,大大只个汁好好味,同行友人仲话要饮埋啲汁。Rice cake原本冇乜味,但系配上猪颈肉同肉松,当堂味道变得吸引,同行友人非常喜欢年糕,大喜。鸭胸沙律相比起其他有少少失色,原因系有啲咸同埋好鸭胸份量比较少。我同同行友人食得太兴奋,嘢食食得太快,酒仲未饮晒,已经冇嘢食,要斋队酒。仲有鲈鱼,肉质鲜甜同埋好滑,唯一美中不足就系有鱼麟。无骨鸡肉质算几嫩,但系佢嘅馅料先至系精粹所在嚟越南餐厅食饭,好自然会想食一碗pho.... 但见餐牌冇。一问之下先知道原来餐厅跟足越

原来呢间餐厅出名在冇加味精,相当有住家feel。

仲有鲈鱼,肉质鲜甜同埋好滑,唯一美中不足就系有鱼麟。

无骨鸡肉质算几嫩,但系佢嘅馅料先至系精粹所在

嚟越南餐厅食饭,好自然会想食一碗pho.... 但见餐牌冇。一问之下先知道原来餐厅跟足越南人传统,夜晚系唔食pho的

黑椒安格斯牛柳,味道够,唔系好难,虽然配衬左啲泰式沙律,但系冷盘嘅时候已经食得,差不多没有再碰。同行友人因为终于有饭食而觉得好兴奋

看似简单的通菜加上芝麻,另有一番风味,而且煮得比较干身和传统的中国通菜有点不一样。

甜品系牛油果挞,唔太甜,味道啱啱好,连唔钟意食甜品嘅我都试咗好多。

总括来讲系唔错嘅,虽然价钱唔平,但系星期六日都要对自己好啲