2021-05-06
🇭🇰Marco Polo Hongkong Hotel·我哋又去staycation啦 今次我哋谂住用旅发局𠮶$500 所以就book咗呢间 我哋呢个package系$1588包左$1300嘅dining credits 扣埋个$500真系几唔错😈·weekend brunch $498我地主要就系想黎呢间cucina食佢个semi-buffet 因为我男朋友之前食过话好味😙佢系每人可以拣一个主菜 之后每台会有seafood tower 鸭肝burger 出面再有任攞既海鲜 cold cuts 前菜 甜品咁 超级丰富🤩🤩·seafood tower佢呢个超有惊喜 所有海鲜都好新鲜 好正🤤我自己最中意佢既翡翠螺同埋青口 全部都好大只 质感超好 好弹牙而且好鲜😗佢个龙虾 虾 同埋蟹脚都相当唔错 全部肉质都好好 唔会死咸 尤其系佢个龙虾超多膏🦞佢地都有生蚝既 个生蚝味道就偏淡 而且佢无帮你起埋肉 食落无咁爽🤭我地食完呢个超高期望 谂住出去攞多几转啦 但系佢出面既海鲜质素明显无咁好🥺贝壳类同虾都系好味既 但系蟹脚就好咸 而且细只好多 龙虾都系🙊 ·parmesan cheese mushroo
weekend brunch $498
seafood tower
parmesan cheese mushroom risotto
佢个risotto整得几好食 好重芝士味 蘑菇既份量都好多 不过我自己就觉得就咁芝士有啲单调 如果有啲黑松露就perfect😈😈之后佢个羊扒超级出色 佢煮到啱啱好 中间仲系粉嫩嫩 而且肉质好好 少少调味已经好够🤤之后每人仲会有一份鸭肝汉堡嘅 佢个包烘到好脆 唔错 不过佢个鸭肝就比较薄 唔系好食到啲油脂🤔🤔
seafood
fresh pasta station
佢呢度嘅cold cuts同芝士正常发挥啦 但系佢选择比我想像中少🤭反而佢啲沙律同汤几有惊喜 佢啲沙律真系每一款既调味都唔同 而且入面好多料🥗之后佢个两款汤都好好饮 佢个番茄汤系好似真系成个蕃茄打成茸咁 超浓郁🍅另外有个海鲜杂菜汤系清清地咁样 但系入面超多海鲜 而且有晒蔬菜既清甜味 都好正🤤🤤佢个即整意粉酱都调得好好 不过个意粉就有啲煮过咗龙 失色少少🍝最后佢既甜品选择唔算话好多 水准正正常常啦 比较有惊喜系佢个黑森林蛋糕 味道刚刚好 个焦糖炖蛋都唔错 而且佢有好多水果 食到最后超岩feel🍍
#rbyeat #rby好去处 #rbystaycation
#rby西餐 #rby尖沙咀
📍尖沙咀广东道3号海港城马哥孛罗香港酒店6楼