2024-07-15
晌太子「西洋菜街南」嘅一段,可以讲喺条酒吧街,酒吧多不胜数,不过,近界限街位置有一家西餐厅,门面喺泥红色砖墙加上巨型圆拱门,就变得份外突出。今们同表哥嚟到,因为佢都好少食西班牙菜,就带佢嚟见识一下。铺面特别设有两张枱,旁边又放咗啲仙人掌植物,原来喺专登俾啲带宠物嘅客人坐晌度,饮吓嘢、食吓嘢,又唔使担心啲宠物会骚扰到客人。原来餐厅有两层,先讲讲地下,里面装修几有特色,尤其是较入嘅红砖墙,利用砖嘅凹凸砌咗一组图案,配以柔和灯光,都颇有气氛。另外,右边喺厨房重地,采开放式,所以睇到师傅喺度做菜嘅模样。由职员带路上到二楼,真喺别有洞天,呢一层装修就比较简约,座位亦都多啲,特别嘅喺座位都喺单向,因为是晚有live band表演,可以一边食嘢,一边轻松听音乐。当晚全场坐满人,几好气氛。如果你想同朋友静静哋倾下偈,咁就当然拣坐楼下会好啲。初头见餐厅名写「cafe」都以为喺咖啡店,但喺一睇番餐牌写有Tapas(西班牙小食),咁你就知佢主力应该喺西班牙菜,不过,睇埋佢嘅沙律同主菜,你又会发觉其实啲菜式都不拘一格,略带一题,侍应就话呢佢哋啱啱转咗新餐牌,有好多特别菜式。饮品方面,选择就非常多元化,除咗一系
由于咖啡机坏咗,未能得尝店家嘅意式咖啡,退而求其次,选咗荔枝乌龙茶,因为,今餐食嘅嘢都系比较味浓,所以,配返个清淡嘅调和一吓。 Refreshing Passion $68
表哥就想试下啲无酒精鸡尾酒,同样,谂住食啲浓味嘢,所以,拣咗呢一杯以热情果、芒果、橙汁、梳打水沟成嘅特饮,佢话饮落酸味比较重,但喺就好清爽,衬晒啲鱿鱼圈同个布里芝士。 薯仔溏心蛋沙律 $78
先上一道薯仔沙律,唔好以为就咁薯仔捞啲沙律酱好普通咁,食落其实里面仲有其他食材,例如青瓜、甘笋,仲有啲脆烟肉,加埋只溏心蛋,口感好丰富。 香炸鱿鱼圈配甜辣酱 $78
一连嗌咗3个西班牙小食,先登场嘅喺鱿鱼圈, 店员解释由于甜辣酱缺货,所以只好配上沙律酱。鱿鱼圈炸得金黄,入口外层酥脆香口,里面质感柔韧,唧上柠檬汁再点啲沙律酱,食起嚟更加清爽去腻。 梅子柠香酒浸蚬 $108
有别一般常见嘅日式清酒煮蚬,呢一道小食喺冷盘嚟,入口蚬肉凉浸浸,所以更加适合夏天享用,而蚬肉不单止肥美,而且,浸过梅酒,梅味非常突出,由于喺冷浸,所以,酒味都相对重。
呢一款小食唔喺小食咁简单,因为成大嚿布里芝士上枱,配上焗脆咗嘅酸种面包,又用上小煎镬,够晒打卡感。芝士焗到好软身,芝士味好香浓,衬埋啲蜜糖蒜片,夹埋面包一齐食,真喺好有惊喜。不过 挑剔位喺芝士跟面包份量嘅比例唔成正比,唔紧要,食剩嘅芝士我哋用嚟配落啲意粉度。
呢一道意粉又值得推介,第一喺啲意粉煮到啱啱好,够晒咬口,其次,沾满明太子忌廉汁,香滑得嚟带些微辣香,混入烟肉碎、菠菜,味道更丰富;第三,啲大虾又大又鲜甜,衬埋少少三文鱼籽,好有画龙点睛之效。
流心焦糖炖蛋法式西多士配合桃碎及焦糖饼干 $78
我哋就拣咗呢一款带法式风味(法式焦糖炖蛋)嘅西多士,成品上枱同我嘅预期好唔同,面层冚住件西多嘅喺焦糖炖蛋嘅流心版,其实有啲似淋上一层吉士浆,再做一层玻璃脆焦糖,味道几香,而中间厚身嘅西多好软熟,食起嚟仲有啲似梳乎厘班戟咁,再衬埋啲合桃碎同饼干碎,非常好味,眨下眼就被我哋处决晒。