2017-03-19
曾经喺德国生活过一段日子 说实在十分怀念传统嘅德国菜... 我哋谂左好耐,究竟香港有冇传统嘅德国菜餐厅呢?除咗比较出名嘅𠮶几间连锁德国餐厅..今次我同友人特地走到筲箕湾呢一间德国餐厅试一试。 餐厅就喺筲箕湾东大街呢条系出名嘅食街出左,地铁站再行前少少就到啦。一入到店里面其实位置唔多大概可以坐到10多人左右 我哋睇一睇餐牌见到有一个二人夜晚套餐。套餐有餐汤面包前菜亦都有嘢饮先至$438 蚊(重点免加一!) 我哋都觉得好抵所以即刻就叫左呢一个来试一试烟三文鱼伴田园沙律前菜系三文鱼沙律 烟三文鱼有三大片而且生菜亦都好新鲜 大蒜薯蓉忌廉汤 配pretzel 薯仔忌廉汤再加埋传统德国蝴蝶结面包同埋饼面包脆片送汤成件事好夹主菜终于登场~~~~招牌脆皮烧德国咸猪手配酸椰菜烤烧薯角去德国餐厅当然要试一试猪手啦!佢嘅猪手外皮烧得好香脆,而且肉质亦都好稔再加埋薯仔酸菜,仲有佢哋亦都有甜嘅芥茉酱提供感觉真系好似返咗德国一样好多酸菜! 店员细心为我们切开猪手~~~另一个主菜牛油带子龙虾汁菠菜意大利粉意大利粉有两大只牛油带子,带子亦烧得好干身好香,龙虾汁亦都好浓意粉质地刚好。整件事配搭很完美最后仲有餐茶 我同
餐厅就喺筲箕湾东大街呢条系出名嘅食街出左,地铁站再行前少少就到啦。 一入到店里面其实位置唔多大概可以坐到10多人左右 我哋睇一睇餐牌见到有一个二人夜晚套餐。 套餐有餐汤面包前菜亦都有嘢饮先至$438 蚊(重点免加一!) 我哋都觉得好抵所以即刻就叫左呢一个来试一试
烟三文鱼伴田园沙律
主菜终于登场~~~~
店员细心为我们切开猪手~~~
整件事配搭很完美 最后仲有餐茶 我同朋友咗两杯花茶
感觉大满足!!!! 好开心的一顿完美晚餐~