2016-04-21
2016.04.20话说今日有位同事 last day, 我地一行9人同佢 farewell。。 我地大约每两三星期都会去一次 megabox ruby Tuesday lunch 聚,平时呢间 ruby tuesday d service 都可以嘅, 有时仲几好添。。 今日星期三, 个场唔爆。。 但今日可能 ruby Tuesday 唔想我地将离职嘅同事会心挂佢, 所以带俾大家好一个好想忘记嘅经历!13:05 已经落好 order13:15 第一杯可乐到13:20 7 杯 iced tea 到。。 仲嚟多咗杯, 我地叫佢收番13:25 第9杯饮品到。。 饮品到齐, 需时约20分钟 13:32 大家虽然倾得高兴,但系一个钟嘅 lunch hour 快过, 而一碟食物都未有踪影, 我地当然要提醒 ruby Tue 嘅 staffs.. 无奈, 大多数路过嘅staffs (唔系传紧菜或手上有嘢) 都只漠不关心地以 “一阵帮你” 嚟回应我地嘅 “唔该~!”,然后就行咗去。。 即使有一两位会停落嚟听下我地讲 “落咗 order 好耐啲食物都未到㖞”,佢地都只系淡淡地回应 “哦, 等等” 等。。
13:05 已经落好 order
13:15 第一杯可乐到
13:25 第9杯饮品到。。 饮品到齐, 需时约20分钟
。
13:37 我地开始见啲 staffs 都好忙传菜, 唯独无一碟系我地嘅。。 大家决定等到 13:45,如果食物都系唔到,就返公司叫外卖。。
13:42 抱住试吓嘅心态, 捉住咗位手上有两碗意粉嘅男 staff, 同佢苦诉。。 佢听完之后,并无安慰嘅说话, 只系报上手上嘅意粉嘅名称,然后将其中一碗放咗喺我地嘅枱上就行开咗。。 虽然佢脸上有微微嘅笑容, 但系都令我地感觉系 “你要食物吖嘛!嗱, 食啦~!”
13:45 order iced tea refill & 食物终于陆续 arrived.. 大家都起势食及赶忙向公司交代我地要迟d返到
13:55 refill 未到。。 追。。 “等等”
14:05 我地有人终于忍唔住起身揾咗位似较高级嘅 staff 再追 refill。。 数分钟后细杯 refill 出现
14:15 要求埋单。。 吖!好快㖞!但系计多咗一个食物 & 一杯 iced tea.. 同啲职员讲番嘅时候, 我地尝试解释张单有咩问题,都未讲完, 职员抢住回应 “我知! 等等!”
我地离开嘅时候。。 系 service quality 最好嘅时刻! 几位喺门口嘅 staffs 好开心咁同我地讲 “多谢! bye bye!!”
Lunch time 一般大约一个钟。。 人客等咗半个钟有多都无嘢食,从没餐厅职员过嚟 交代/ 解释/ 安抚。。 人客向好多唔同嘅职员求助,职员帮唔到, 从没一句 “唔好意思”, 没有打算解释或补救。。 张单错咗, 从没一句 “对唔住”,亦无打算聆听客人意见。。
将心比己吖!唉~ o(︶︿︶)o