2020-12-06
QRE有好几间我都几喜欢嘅餐厅,但价钱唔会太平,响经济有啲不稳嘅呢个时候本来唔想洗咁多钱,但朋友生日庆祝,我就拣咗呢一间颇有好评嘅餐厅。呢间出名食风干牛扒,午餐冇风干牛扒选择,但主菜选择多,素菜、海鲜、鸡、牛... 适合唔同饮食习惯嘅朋友,而且每一款都有各自嘅特色。今日嘅餐汤系南瓜汤,呢几日天气开始转凉,饮个暖笠笠而且浓厚嘅南瓜汤,感觉好满足。西班牙海鲜饭,比起平时食嘅paella干身,加咗辣肉肠炒,几香口,不过海鲜嘅鲜味就唔系好入到个饭度。Swift Prime Ribeye 肉眼牛扒,我叫咗medium rare,出到嚟真系完美嘅3成熟。牛扒肉香同油香都足够,有少少筋但整体来讲都唔错。调味用咗海盐同埋蒜蓉汁,蒜蓉汁好清新。蔬菜以四川辣味来调味,好香口好特别。甜品我哋两个人选择左两个,就系士多啤梨慕丝蛋糕同埋伯爵茶摩卡慕丝。士多啤梨mousse cake最特别嘅地方系佢并唔系用一啲好假嘅味道,而系一个原味嘅慕丝再加入士多啤梨粒。另一个伯爵茶mousse一田都好低,喜欢甜嘅人会觉得佢唔够甜,但正在减糖嘅我就觉得刚刚好。朋友生日,我都请佢哋写生日祝福语比朋友,员工亦都好帮手,令朋友有一个
甜品我哋两个人选择左两个,就系士多啤梨慕丝蛋糕同埋伯爵茶摩卡慕丝。士多啤梨mousse cake最特别嘅地方系佢并唔系用一啲好假嘅味道,而系一个原味嘅慕丝再加入士多啤梨粒。另一个伯爵茶mousse一田都好低,喜欢甜嘅人会觉得佢唔够甜,但正在减糖嘅我就觉得刚刚好。朋友生日,我都请佢哋写生日祝福语比朋友,员工亦都好帮手,令朋友有一个愉快嘅生日。
现在Openrice订位仲有6折,set lunch都有!