餐厅新开无耐,但今晚系第二次帮衬!上次第一次系假日,今日即系星期五晚。第一次试纯粹因屋企人提议试新餐厅,本身plan 好六点去:一系平时屋企习惯早食晚饭(屋企六点几开饭),二系将军澳区假日一过六点,大部分餐厅都系排「长龙」、「中龙」、「短龙」。但最后六点九先到餐厅,眼前属一条「中龙」。结果等左四十五分钟,但因餐厅座落大屋苑商场,四十五分钟行阵唔会觉得好长既。今晚(星期五)屋企人都系七点几先去,但据闻(因小妹属迟到的一个)完全唔洗排队。小妹去到𠮶阵已开始菜到:先介绍一下,呢间餐厅菜如其名,绝大部分既菜式系用砂煲上 (连甜品都系,但未试),碗碟杯都属砂煲质地,几得意,装修系怀旧同摩登既结合!最记得上次一入餐厅,听到佢播紧「似水流年」,有feel!最快跑出系「竹笙杞子京汤浸时蔬」!竹笙好爽,虽然唔知京汤系咩,但个汤唔会太咸或太淡,白菜唔会太淋身,好足料!上菜速度啱啱好,每道菜唔会隔好耐,几道菜都系差唔多时间上!之后系豉椒炒大蚬,如下图,大蚬系大蚬,并非花甲size!99% 系开哂壳,食贝壳类海鲜最怕有大半系壳未打开又或者有沙,但呢个真系okay!属会番炒既一道菜!有菜有海鲜,跟住系三杯鸡煲,
餐厅新开无耐,但今晚系第二次帮衬!
上次第一次系假日,今日即系星期五晚。

竹笙杞子京汤浸时蔬

上菜速度啱啱好,每道菜唔会隔好耐,几道菜都系差唔多时间上!

豉椒炒大蚬

有菜有海鲜,跟住系三杯鸡煲,妈子至爱既鸡肉!三杯鸡味道有种泰式风情,因加左唔同香椒,好清新同开胃,鸡肉好滑,大部分亦去皮,keep fit 既朋友食一两件都唔怕。

三杯鸡煲

三𩠌跟住当然要有一饭 —— 煲仔饭!

呢度既煲仔饭几特别!材料唔系传统𠮶几款凤爪排骨、腊味..等,虽然佢都有一两款系传统之选,但有得拣,小妹当然拣特式𠮶d,再加上...传统𠮶几款感觉比较肥腻!

上次试左鳗鱼樱花虾,今次试蒜香海龙皇(姐系海鲜什锦)。有虾、青口、鱼块、鱿鱼...美中不足系,比起上次,今次个饭较湿,变左难有饭焦!唔知系因为个材料组合问题,定系厨师今晚失准!?

食后感:小菜新食法,水准中上!

蒜香海龙皇煲仔饭